Jermenija spremna da prizna Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana pod određenim uslovima

Azerbejdžan i Jermenija su u sporu oko Nagorno-Karabaha od kasnih 1980-ih, kada su etnički Jermeni koji su činili većinu na toj teritoriji tražili da se ona prebaci iz sovjetskog Azerbejdžana u sovjetsku Jermeniju

19588 pregleda 3 komentar(a)
Pašinjan, Foto: Reuters
Pašinjan, Foto: Reuters

Jermenija je saopštila da je spremna da prizna spornu regiju Nagorno-Karabah kao dio susjednog Azerbejdžana pod određenim uslovima, što je kompromis koji bi mogao pomoći da se okonča višedecenijski sukob i oživi osiromašeni region, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je na konferenciji za novinare 22. maja da će svako priznanje Nagorno-Karabaha od strane Jerevana kao dijela Azerbejdžana zavisiti od garantovanja prava i bezbjednosti etničkih Jermena koji žive u planinskom regionu.

Azerbejdžan i Jermenija su u sporu oko Nagorno-Karabaha od kasnih 1980-ih, kada su etnički Jermeni koji su činili većinu na toj teritoriji tražili da se ona prebaci iz sovjetskog Azerbejdžana u sovjetsku Jermeniju.

Građanski rat je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza kada je Nagorno-Karabah proglasio nezavisnost od Azerbejdžana. Međutim, većina međunarodne zajednice ne priznaje njenu nezavisnost.

Baku je vratio kontrolu nad dijelom teritorije nakon šestosedmičnog rata 2020. godine. Dvije strane potpisale su primirje koje trenutno nadgledaju ruske mirovne snage.

Međutim, primirje nije donijelo mir regiji s povremenim borbama između dvije strane. Najnoviji sukob dogodio se ranije ovog mjeseca.

Pašinijanova izjava od 22. maja dolazi nedelju dana nakon što se sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Briselu na poziv Evropske unije (EU) da razgovaraju o trajnom mirovnom sporazumu.

EU je sastanak, posljednji u nizu između dva lidera, nazvala pozitivnim korakom naprijed. Međutim, za svaki trajni mir i dalje bi moglo biti potrebno dosta vremena da se izbije i savlada domaće protivljenje u Jermeniji.

Trajni mir bi omogućio da se investicije sliju u Južni Kavkaz, siromašan, ali strateški lociran region i ključno transportno čvorište.

Bonus video: