TikTok tužio Montanu: "Nijesmo dijelili podatke američkih korisnika sa kineskom vladom"

U tužbi je navedeno da je zakon neustavno kršenje prava na slobodu govora i da je zasnovan na "neutemeljenim spekulacijama" da bi kineska vlada mogla da dođe do podataka korisnika

5432 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kompanija za društvene medije TikTok tužila je saveznu američku državu Montanu, prvu koja je zakonom zabranila tu aplikaciju.

U tužbi je navedeno da je zakon neustavno kršenje prava na slobodu govora i da je zasnovan na "neutemeljenim spekulacijama" da bi kineska vlada mogla da dođe do podataka korisnika.

Tužba TikToka stiže nakon tužbe još petoro kreatora sadržaja koji imaju iste argumente kao i taj da država Montana nema nadležnost da se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti, prenosi Glas Amerike.

Obje tužbe su podnijete federalnom sudu u Misuli.

"TikTok nije dijelio, niti će dijeliti podatke američkih korisnika sa kineskom vladom i preduzeo je mjere da štiti privatnost i bezbjednost svojih korisnika, kao što je i čuvanje podataka američkih korisnika u SAD", navedeno je u žalbi.

Kineski zakoni traže od kineskih kompanija da dijele podatke sa vladom iz bilo kojih razloga za koje se čine da imaju veze sa nacionalnom bezbjednošću.

TikTok tvrdi da im se to nikada nije dogodilo.

Bonus video: