Tužilac: Katolički sveštenici seksualno zlostavljali 2.000 djece u Ilinoisu

U izvještaju od 696 strana, državni tužilac Ilinoisa Kvame Raul iznio je optužbe za zlostavljanje protiv 451 katoličkog sveštenika u šest biskupija, prenosi Rojters

3561 pregleda 10 komentar(a)
Raul, Foto: Screenshot/Youtube
Raul, Foto: Screenshot/Youtube

Sveštenstvo Rimokatoličke crkve seksualno je zlostavljalo oko 2.000 djece u saveznoj američkoj državi Ilinois od 1950-tih do 2010-tih, izjavio je tužilac te države u novom izvještaju.

U njemu se iznose detalji o tome kako su crkveni lideri često tolerisali i krili zlostavljanje.

U izvještaju od 696 strana, državni tužilac Ilinoisa Kvame Raul iznio je optužbe za zlostavljanje protiv 451 katoličkog sveštenika u šest biskupija, prenosi Rojters.

Najmanje 1.997 djece, navodi se, seksualno je zlostavljano u posljednjih sedam decenija.

U izvještaju su prvi put objavljena imena 149 sveštenika protiv kojih su postojale kredibilne optužbe za seksualno zlostavljanje.

Izradu izvještaja je 2018. godine naložila Raulova prethodnica Lisa Madigan koja je Crkvu optužila da je prijavila manji broj slučajeva, jer je u svojim redovima prvobitno identifikovala 103 osobe odgovorne za zlostavljanje.

"Višedecenijske odluke i politika katoličkih lidera omogućili su dobro poznatim zlostavljačima da se kriju", rekao je Raul.

Izvještaj je dio više istraga širom svijeta o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i čestoj praksi da se odgovorni ne kažnjavaju već prebacuju na druga mjesta, što je u opasnost dovodilo još veći broj djece.

Ti skandali uništili su reputaciju Crkve i predstavljaju veliki izazov za papu Franja koji je tokom posljednjih 10 godina usvojio niz mjera čiji je cilj pozivanje na odgovornost većeg broja sveštenika, sa djelimičnim rezultatima.

Bonus video: