Izvještaj IAEA: Iran raščistio nedoumice u pogledu dva pitanja u vezi sa obogaćivanjem uranijuma

Iran je naveo da su sporne čestice nusproizvod tekućeg procesa obogaćivanja u kojem može doći do promjenljivog nivoa obogaćenosti tog radioaktivnog metala

5092 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Iran je raščistio nedoumice u pogledu dva izuzetno važna pitanja koja je pred njegove vlasti postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa visokoobogaćenim uranijumom i lokacijom na kojoj je nađen vještački proizvedeni uranijum, pokazuje izvještaj u koji je agencija Asošijeted pres danas imala uvid.

Izvještaj IAEA donosi blago popuštanje pritiska na Teheran, koji je značajno ubzao razvoj svog nuklearnog programa otkako su se SAD 2018. godine, kada je predsjednik bio Donald Tramp, povukle iz sporazuma Irana sa svjetskim silama. Ipak, ponašanje vlasti Islamske republike uznemirava eksperte za problematiku neširenja nuklearnog oružja.

U povjerljivom kvartalnom izvještaju se navodi da inspektori IAEA više nemaju pitanja o uranijumskim česticama iz podzemnog iranskog postrojenja Fordo za koje je otkriveno da su obogaćene do nivoa od 83,7 odsto što je posljednjih mjeseci dovelo do tenzija u odnosima sa Iranom, jer kada se uranijum obogati do nivoa od 90 odsto, podoban je za korišćenje u nuklearnom oružju.

Iran je naveo da su sporne čestice nusproizvod tekućeg procesa obogaćivanja u kojem može doći do promjenljivog nivoa obogaćenosti tog radioaktivnog metala.

"Agencija je obavijestila Iran da je, pošto je provjerila podatke, utvrdila da dobijene informacije nisu nekonzistentne sa objašnjenjem Irana... pa agencija u ovom trenutku nema daljih pitanja u vezi sa ovom temom", navodi se u izvještaju.

IAEA piše da su istražitelji zatvorili istragu u vezi s tragovima vještački proizvedenog uranijuma nađenog u Marivanu, kraj grada Abadeha, 500 kilometara jugoistično od Teherana.

Eksperti su više puta povezivali Marivan s tajnim vojnim nuklearnim programom Teherana i optuživali Iran za izvođenje testova s jakim eksplozivom početkom pe dvije decenije, a u izvještaju se pominje da je "Iran izvodio te eksperimente.

Takođe se pominje da je "druga zemlja članica (IAEA)" upravljala jednim rudnikom u ovoj oblasti tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka za vrijeme vladavine šaha Mohameda Reze Pahlavija. Nije rečeno koja je to zemlja.

Iran tvrdi da sporni tragovi uranijuma možda potiču od "laboratorijskih instrumenata i opreme" koju su rudari koristili u to vrijeme, a IAEA je to izjašnjenje Teherana nazvala "mogućim objašnjenjem".

Bonus video: