Sirijska vojska: Izraelci u vazdušnom napadu ubili dva vojnika

Udar je uslijedio nakon što je istraga UN pokazala da je sirijska vlada odgovorna za hemijski napad u aprilu na sjeveru Sirije u kome je ubijeno 83 ljudi.
1 komentar(a)
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2017. 08:21h

U izraelskom vazdušnom napadu na vojne položaje u zapadnoj Siriji ubijena su dva vojnika i pričinjena je materijalna šteta, saopštila je danas Sirijska vojska.

Napad se dogodio rano jutros i pogodjeno je postrojenje kraj zapadnog grada Masajafa, blizu obale Sredozemnog mora.

Izraelski ratni avioni su ispalili nekoliko raketa dok su bili u libanskom vazdušnom prostoru, dodaje se u saopštenju i upozorava na "opasne posljedice takvih neprijateljskih akata na bezbjednost i stabilnost regiona".

Izrael se uglavnom držao po strani sirijskog gradjanskog rata ali je izveo više vazduših udara na konvoje oružja iz Sirije namijenjene libanskom Hezbolahu, s kojim je u ljeto 2006. godine ratovao više od mjesec dana.

Hezbolah se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Rami Abdurahman, koji predvodi Opervatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da su pogodjena dva postrojenja, naučni centar za istraživanje i obližnja vojna baza gdje su zalihe kratkodometnih raketa tipa zemlja - zemlja.

On je rekao da je u napadu ubijeno dvoje ljudi, a ranjeno petoro.

"Mnoge eksplozije su se čule u tom području nakon vazdušnog udara", rekao je Abdurahman čija se organizacija oslanja na mrežu aktivista širom zemlje.

On je objasnio da su neke eksplozije zapravo bile sekundarne jer je pogodjeno postrojenje sa projektilima. Rekao je takodje da borci libanskog Hezbolaha i iranski vojni zvaničnici često posjećuju to mjesto, a da su ubijeni i ranjeni Sirijci, dodavši da nije odmah bilo jasno da li ima žrtava medju iranskim i aktivistima Hamasa.

Udar je uslijedio nakon što je istraga UN pokazala da je sirijska vlada odgovorna za hemijski napad u aprilu na sjeveru Sirije u kome je ubijeno 83 ljudi.

Nije bilo odmah jasno da li je danas napadnuto postrojenje korišćeno za proizvodnju ili skladištenje hemijskog oružja.

Sirija je rekla da su 2013. godine izraelski borbeni avioni izveli udar na naučni centar za istraživanje u predgradju Damaska, Džamraja. Sirija poriče da koristi hemijsko oružje.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Jadlin objavio je na svom Tviter nalogu da izraelski napad nije bio rutinski i da je napadnuta fabrika takodje proizvodila hemijsko oružje i eksploziv odgovoran za smrt hiljade sirijskih civila.

Izraelski mediji prenijeli su saopštenje sirijske vojske da se napad dogodio u 2.40 sati po lokalnom vremenu iz libanskog vazdušnog prostora.

Bonus video: