RAZGOVARAO SA TRAMPOM

Đinping: Dijalogom riješiti situaciju sa Sjevernom Korejom

Si je rekao da Kina ostaje posvećena procesu "denuklearizacije" Sjeverne Koreje, koja je 3. septembra imala šestu nuklearnu probu testiranjem hidrogenske bombe, daleko jače od atomske
1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.02.2019. 18:09h

Kineski predsjednik Si Djinping izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Donaldom Trampom da se Kina zalaže za rješavanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje mirnim i putem dijaloga, prenijela je agencija Sinnhua.

Si je rekao da Kina ostaje posvećena procesu "denuklearizacije" Sjeverne Koreje, koja je 3. septembra imala šestu nuklearnu probu testiranjem hidrogenske bombe, daleko jače od atomske.

Kina insistira na očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, rekao je Si i dodao da je dijalog jedini put za dugotrajno rješenje.

Tramp je u srijedu rekao da vojna opcija protiv Pjongjanga nije na dnevnom redu. Nekoliko sati prije Trampove izjave, američki ministar odbrane Džejms Matis je rekao da će svaka prijetnja SAD, njenim teritorijama ili njenim saveznicima "naići na veliki vojni odgovor".