Rasizam i patrijarhat u cvjetnim haljinama

Pokret “tradicionalne supruge” više nije supkultura ekstremne desnice, a antifeministička načela sada su postala dio mejnstrim zapadne politike

21322 pregleda 62 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

“U nekom tradicionalnijim odnosima (ali ne svim) muškarac disciplinuje ženu ili fizički (pljaskanjem) ili tako što je primorava da stoji u ćošku ili desetine puta napiše određenu rečenice”, savjetovala je jedna žena drugu na forumu “Red Pill Woman” (Žene crvene pilule), Internet zajednici desničarskih antifeminističkih žena.

Dobrodošli u uvrnuti i zastrašujući svijet “trad wives” (tradicionalnih supruga), u kojem žene odbacuju moderne egalitarističke vrijednosti kako bi svoje živote stavile u službu svojih muževa. Moje istraživanje o ovoj ekstremno desničarskoj supkulturi počelo je dok sam pisala knjigu o ekstremnoj desnici i reproduktivnim pravima. Zanimalo me je kako pokret, odlučan da svede ženu na reproduktivno sredstvo u cilju dominacije bijelih muškaraca, za svoj cilj uspije da regrutuje žene.

Protesti protiv ograničavanja prava na abortus u Poljskoj, januar 2021.
Protesti protiv ograničavanja prava na abortus u Poljskoj, januar 2021.foto: Reuters

Odgovor je toksična kombinacija antifeminizma, zagovaranja nadmoći bijele rase, normalizovanje zlostavljanja i želja za povratkom u imaginarnu prošlost.

Pokret “trad wives” potiče od “Red Pill Women” foruma koji je osnovan 2013. Prema istraživanju Džulije Ebner iz 2020. godine, oko 30 000 žena se identifikovalo kao žene “crvene piluje” ili trad-supruge. Kao i u slučaju većine desničarskih trendova, djeluje da je većina u Sjedinjenim Državama, međutim usljed umrežene prirode moderne ekstremne desnice, trendovi koji počnu u jednoj zemlji ne zadrže sa samo u njoj.

Intervjui koje sam sprovela pokazali su da britanska ekstremna desnica ohrabruje žene da budu tradicionalne, a veliki broj njih prisustvuje nacionalističkim konferencijama poput godišnje konferencije Patriotske alternative, i stiču reputaciju u infosferi ekstremne desnici.

Ova supkultura ima istu estetiku i vrijednosti sa obje strane Atlantika. Duge, cvijetne haljine su obavezne, idealizacija mitske prošlosti i forsiranje ženske smjernosti. Žene treba da budu pokrivene, jer su njihova tijela samo za njihove muževe. Uloga žene je da ostane kod kuće, služi mužu u kući i seksualno, dok njen partner ide na posao kako bi je izdržavao. Muškarci treba da “discipluju” žene.

Ekstremna desnica regrutuje žene za tradicionalni stil života tvrdeći da ih feminizam nije učinio srećnim. Mada ona lično nije tradicionalna supruga, desničarska influenserka Loren Sadern postala je slavna izjavom da je fenimizam naučio žene da “rade od devet do pet i piju vino svake noći dok im se jajnici ne osuše”.

I naravno one su bijele. Jedan mim na koji sam naišla na Telegramu tokom mog istraživanja sumira sve karakteristike trad-supruge kao “upućene u svoje evropske korijene” koja “voli svoju porodicu, rasu i kulturu”. Pleme predvodi desničarska influenserka Ajla Stjuart, koja se proslavila na društvenim mrežama kada je njen ozloglašeni “izazov bijele bebe” postao viralan pošto je objavila: “Kao majka šestoro djece, izazivam porodice da imaju onoliko bijelih beba koliko sam ja doprinijela”.

Motiv iza izazova “bijelih beba”, i veći dio kulture trad-supruga, jeste strah od takozvane “velike zamjene” - neosnovane teorije zavjere koja propagira da bijele ljude “zamjenjuju” migranti sa globalnog juga, dok feministkinje guše natalitet bijelaca preko prava na abortus.

Za poraz ovog takozvanog “genocida bijelaca”, kako je to nazvala jedna obožavateljka Stjuartove, žene iz redova ekstremne desnice treba da “ponovo učine bijele bebe velikim”.

Na desničarskim kanalima Telegrama, pronašla sam postove koji propagiraju njene stavove. Jedna esktremna desničarka je objavila da planira da ima šest beba, jer je to iznad “optimalne stope zamjene”.

Primjeri Stjuartove i njenih pristalica pokazuju kako je životni stil trad-supruga fiksiran za dvije osnovne komponente fašističke ideologije koje upravljaju modernom ekstremnom desnicom: nadmoć bijele rase i patrijarhat.

Ono što je zabrinjavajuće je kako ti ciljevi postaju sve uticajniji dok globalna ekstremna desnica forsira promjenu zakona koji štite reproduktivna prava i žene od rodno zasnovanog nasilja, a njihove ideje dobijaju zamah kod mejnstrim desničarskih političkih partija.

Tokom njegovog mandata u Bijeloj kući Donald Tramp je oslabio zaštitu žrtava seksualnog maltretiranja i porodičnog nasilja, dok španska desničarska partija Voks glasno izražava želju da preinači zakone o zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja.

Manila
foto: REUTERS

Preinačenjem odluke Rou protiv Vejda ispunjeni su zahtjeve da žene budu sklonjene iz sfere javnog života i smještene u kući, gdje će ostatai zahvaljujući reprodukciji. Poljska desničarska vlada postrožila je ionako drakonski zakon o abortusu.

Desničarski lideri u Mađarskoj i Italiji nastavljaju da dovode u pitanje pravo na abortus, a u Slovačkoj esktremno desničarska partija L’SNS uporno pokušava da uvede zabranu.

Na nedavno održanoj konferenciji Nacionalnog konzervativizma u Velikoj Britaniji, konzervativni poslanici pridružili su se piscima i aktivistima koji su kombinovali antiimigrantske govore sa onima u kojima pozivaju žene da rađaju više djece.

Pokret “trad wives” daleko da je od uske subkulture na Internet forumima. Suštinske teze pokreta ušle su u mejnstrim politiku - a žene i njihovi saveznici ne treba da prezaju ni od čega kako bi odbranili svoja teško stečena prava.

Tekst je preuzet iz “Gardijana”

Priredila N. Bogetić

Bonus video: