Foto galerija: Uragan potpuno uništio manja karipska ostrva

Stanovnici šireg gradskog područja Majamija na Floridi dobili su naređenje da zbog uragana "Irma" napuste svoje domove
123 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2017. 15:23h

Najmanje osam ljudi, među kojima i jedno dijete, izgubilo je život u naletu uragana "Irma" koji je ostavio pustoš širom Kariba.

Većina kuća i objekata je uništena, a malo ostrvo Barbuda nakon uragana praktično više nije za život.

Francusko ostrvo San Martin skoro je potpuno uništeno. Prema riječima loklanih zvaničnika, oko 95 odsto kuća i zgrada je uništeno.

"Obnova će trajati godinama. Skoro sva imanja su uništena. U šoku sam, ovo je zastrašujuće", rekao je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun za lokalnu televiziju, prenosi Rojters.

Očekuje se da će "Irma" uskoro proći i pored američke teritorije Portorika, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane. U toj zemlji više od polovine stanovnika ostalo je bez struje, a uragan je donio obilne kiše i snažne vjetrove.

Novi uragan prijeti SAD

Novi uragan Katja, koji se trenutno nalazi na 322 kilometra od meksičkog zaliva, polako jača i najvjerovatnioje će biti snažan kao i drugi uragani kada stigne do kopna, upozorio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

Katja je trenutno uragan prve kategorije, sa udarima vjetra od 121 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Centar je saopštio da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku - Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom vijeku i koji se kreće ka Floridi, Hoze koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i katja, koji se kreće ka obali Meksika. Opisujući Katju kao "mali tropski ciklon" Centar je kazao da se predviđa da bi do kraja nedjelje mogao da pogodi Verakruz.

Gradonačelnici naselja Majami-Dejd i Brovard izdali su naređenja za evakuaciju sa ostrvaca i iz nizije u kojoj živi šest miliona ljudi, gde meteorolozi predviđaju da će vetar u nedelju dostići brzinu od 290 kilometara na sat.

Evakuacija kod Majamija, zakrčeni putevi

Stanovnici šireg gradskog područja Majamija na Floridi dobili su naređenje da napuste svoje domove zbog uragana Irma.

Guverner Floride Rik Skot je rekao da očekuje da će, poslije jučerašnje nestašice na benzinskim pumpama, danas biti goriva.

Policijske patrole na auto-putevima ka sjeveru Floride prate mnogobrojna privatna vozila kojima se stanovnici evakuišu s juga.

Policija je poslala i posebno opremljene svoje i vatrogasne snage da s puta uklanjaju pokvarene automobile ili one koji su stali jer više nemaju goriva, kako bi ostali mogli da prođu.

Dok policija kaže da koristi veb-kamere da bi bolje pratila stanje, taj sistem je danas prestao da radi zbog preopterećenja jer milioni pokušavaju da prije polaska, ili tokom putovanja vide šta ih očekuje na putu.

Galerija

Bonus video: