Tajni sastanak šefova svjetskih špijunskih službi

Na sastanku u Singapuru bile su zastupljene i SAD i Kina uprkos tenzijama između dvije supersile

18843 pregleda 11 komentar(a)
Direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD na samitu u Singapuru, Foto: Rojters
Direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD na samitu u Singapuru, Foto: Rojters

Visoki zvaničnici iz dvadesetak glavnih svjetskih obavještajnih agencija održali su za vikend tajni sastanak na marginama bezbjednosnog samita Šangri-La dijalog u Singapuru, objavio je Rojters.

Takve sastanke organizuje singapurska vlada i nekoliko godina se održavaju diskretno na odvojenoj lokaciji uporedo sa bezbjednosnim samitom, izjavili su izvori britanske agencije. O sastancima se ranije nije izvještavalo.

Sjedinjene Američke Države je predstavljala direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns, a zastupljena je bila i Kina uprkos tenzijama između dvije supersile.

Među obavještajnim službama postoji prećutni kodeks da mogu da razgovaraju kada je formalnija i otvorenija diplomatija otežana

Sastanku je prisustvovao i Samant Goel, šef indijske spoljne obavještajne službe, izjavio je jedan indijski izvor.

"Sastanak je važan događaj na međunarodnom dnevnom redu u sjenci", rekla je osoba upućena u rasprave. "S obzirom na to koje zemlje su uključene, to nije festival zanata, već način promovisanja dubljeg razumijevanja namjera i rezultata".

Taj izvor je dodao da među obavještajnim službama postoji prećutni kodeks da mogu da razgovaraju kada je formalnija i otvorenija diplomatija otežana.

"To je veoma važan faktor u vrijeme napetosti, a događaj u Singapuru pomaže da se to promoviše".

Pet Rojtersovih izvora koji su komentarisali sastanke odbili su da budu identifikovani zbog osjetljivosti teme.

Portparol singapurskog ministarstva odbrane je rekao da učesnici samita Šangri-La dijalog, uključujući visoke zvaničnike obavještajnih agencija, takođe koriste šansu da se sastanu sa svojim kolegama.

"Ministarstvo odbrane Singapura može da omogući neke od ovih bilateralnih ili multilateralnih sastanaka", rekao je portparol. "Učesnici smatraju da su takvi sastanci koji se održavaju na marginama (dijaloga) korisni".

Rat u Ukrajini i transnacionalni kriminal su bili među temama razgovora u petak

SAD, Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland upravljaju mrežom "Pet očiju" u okviru koje prikupljaju i dijele širok spektar obavještajnih podataka, a njihovi obavještajni zvaničnici se često sastaju. Veći sastanci obavještajne zajednice su rjeđi i gotovo nikad se o njima ne izvještava, navodi Rojters.

Iako je dostupno malo detalja o konkretnim diskusijama u Singapuru, rat u Ukrajini i transnacionalni kriminal su bili među temama razgovora u petak, rekao je jedan od izvora. Šefovi obavještajnih službi su u četvrtak veče održali neformalni sastanak.

Nije bio prisutan nijedan ruski predstavnik, rekao je jedan od izvora. Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane, Volodimir Havrilov, učestvovao je na Šangri-La dijalogu, ali je rekao da nije prisustvovao sastanku obavještajaca.

Drugi izvor je rekao da je ton sastanka bio u duhu saradnje i da nije bilo sukobljavanja.

SAD: Saradnja od ključnog značaja

Na glavnom bezbjednosnom dijalogu, više od 600 delegata iz 49 država je održalo trodnevne plenarne sjednice, kao i bilateralne i multilateralne sastanke iza zatvorenih vrata u hotelu "Šangri-La".

Premijer Australije Entoni Albaniz je održao uvodno obraćanje, a govorili su i američki sekretar odbrane Lojd Ostin, kineski ministar odbrane Li Šangfu i kolege iz Britanije, Japana, Kanade, Indonezije i Južne Koreje.

Kineski ministar odbrane Li Šangfu
Kineski ministar odbrane Li Šangfufoto: Reuters

Avril Hejns je bila među zvaničnim američkim delegatima na Šangri-La dijalogu. Na raspravi o sajber bezbjednosti, ona je u odgovoru na pitanje jednog kineskog vojnog oficira rekla da je saradnja između država od ključnog značaja.

"Apsolutno je ključno, čak i kada postoji nepovjerenje, pa čak i kada se zapravo suočavate sa protivnicima, da i dalje pokušavate da sarađujete povodom pitanja od zajedničkog interesa, kao i da pokušate da obuzdate mogućnost eskalacije", rekla je Hejns.

Američki zvaničnici su u petak kazali da je direktor CIA Vilijam Berns prošlog mjeseca posjetio Kinu i razgovarao sa kineskim zvaničnicima u okviru nastojanja administracije Džoa Bajdena da pojača komunikaciju sa Pekingom.

Rat Kine i SAD bio bi "nepodnošljiva katastrofa"

Kineski ministar odbrane je na bezbjednosnom samitu u nedjelju rekao da bi sukob sa SAD bio "nepodnošljiva katastrofa", ali da njegova zemlja teži dijalogu. Li je rekao da je svijet dovoljno veliki i za Kinu i za SAD i da bi dvije supersile trebalo da pokušaju da pronađu zajednički jezik. On je to izjavio nekoliko dana pošto je odbio direktne razgovore sa američkim kolegom.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i razlikuju se na mnogo načina," rekao je Li u prvom značajnom međunarodnom obraćanju otkad je imenovan za kineskog ministra odbrane u martu.

"Međutim, to ne bi trebalo da sprečava dvije strane da traže zajednički jezik i interese za jačanje bilateralnih veza i produbljivanje saradnje", rekao je Li. "Nesporno je da će ozbiljan sukob ili konfrontacija između Kine i SAD biti nepodnošljiva katastrofa za svijet".

Bonus video: