Trampu odgovara gužva u trci za republikansku nominaciju

Analitičari i stratezi upozoravaju da Republikanska partija ponavlja grešku iz 2016. godine

7934 pregleda 2 komentar(a)
Tram i DeSantis, Foto: Rojters
Tram i DeSantis, Foto: Rojters

Sve veći broj pretendenata za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine mogao bi otvoriti put za pobjedu Donalda Trampa, dok bi sa druge strane to moglo otežati napore njegovog glavnog rivala guvernera Floride Rona DeSantisa, kazali su za Rojters članovi partije i stratezi.

Republikanci, koji strahuju da je Tramp previše polarizujuća ličnost da bi pobijedio demokratskog predsjednika Džoa Bajdena 2024. godine, smatraju da ukoliko u partijsku trku uđe previše kandidata oni će podijeliti biračko tijelo koje je protiv Trampa. To bi omogućilo bivšem predsjedniku i da zapečati nominaciju, kao što je to učinio u sličnim okolnostima 2016.

Bivši predsjednik Majk Pens, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i guverner Sjeverne Dakote Dag Burgum planiraju da uđu u trku ove nedjelje, usljed čega će broj Trampovih izazivača unutar partije postati dvocifren.

Donald Tramp
foto: REUTERS

Politički analitičari procjenjuju da Tramp može računati na tvrdokorne pristalice, koji predstavljaju najmanje trećinu republikanskih birača, za pomoć da dobije stranačku nominaciju.

DeSantis se agresivno udvara tim biračima, ali ne očekuje se da će mnogi od njih napustiti Trampa, ocjenjuje Rojters. DeSantis da bi osvojio republikansku nominaciju prema mišljenju političkih analitičara mora da pokuša da osvoji značajan dio preostalih oko 70 odsto glasova.

Za te glasove on će po svoj prilici morati da se bori sa plejadom republikanskih rivala.

"Veoma me zabrinjava to što djeluje da pravimo istu grešku kao 2016", kazao je za Rojters Leri Hogan, popularni republikanski guverner iz Merilenda i žestoki kritičar Trampa.

Hogan je ozbiljno razmatrao da se kandiduje protiv Trampa, ali je ranije ove godine odlučio da ne uđe u trku jer je strahovao da bi veliki broj kandidata samo pomogao bivšem predsjedniku da ponovi pobjedu iz 2016, kada je porazio 17 drugih rivala.

"Za nas je bolje da imamo uže polje sa jednim ili dvojicom snažnih kandidata umjesto deset ili više ljudi koji ne uspijevaju da privuku pažnju, i nemaju snažnu podršku", kazao je Hogan.

"Jedini koji od toga ima koristi je Donald Tramp", kazao je Hogan i dodao da je "definicija ludosti stalno ponavljanje iste stvari uz očekivanje različitog rezultata".

DeSantis
foto: REUTERS

Ipak, u ovom trenutku to je trka između dva čovjeka. Tramp dominira sa podrškom od oko 49 odsto republikanskih birača, dok prema istraživanjima, DeSantisa podržava oko 19 procenata. Postoji veliki jaz između favorita i ostalih: Pens ima svega pet odsto podrške, zatim guvernerka Južne Karoline Niki Hejli sa 4 odsto, pokazala je anketa Rojters/Ipsos sprovedena u maju.

Ostali teško da su vrijedni pomena. Kristi ima svega jedan odsto podrške kao i senator Tim Skot iz Južne Karoline, dok bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson prema istraživanju ima 0 odsto podrške.

Postavlja se pitanje zašto kandidati sa tako niskim brojevima u anketama uopšte ulaze u trku koja već u startu ima definisanog favorita.

Tramp dominira sa podrškom od oko 49 odsto republikanskih birača, dok prema istraživanjima, DeSantisa podržava oko 19 procenata

"Većina to čini zato što istinski misle da imaju šansu da osvoje nominaciju", kazao je Oskar Brok, član Republikanskog nacionalnog odbora iz Tenesija.

Pojedini znaju da ne mogu pobijediti, kazao je za Rojters Džon Fiheri, republikanski strateg, ali se možda pozicioniraju za mjesto u kabinetu ili se nadaju eventualnoj nominaciji za potpredsjedničkog kandidata, ili prosto žele 15 minuta slave kako bi dobili ugovor za knjigu.

Fiheri ističe i da se u prošlosti dešavalo da potpuni autsajderi osvoje nominacije uključujući i demokratu Džimija Kartera 1976. i Trampa, koji je u junu 2015, kada je najavio kandidaturu, imao podršku od svega 4 odsto.

Mnogi su možda takođe odlučili da uđu u trku 2024. zbog ranjivosti dvojice favorita. Tramp je suočen sa mogućim optužnicama zbog zadržavanja povjerljivih informacija i pokušaja da preinači rezultate izbora 2020, dok DeSantis pokušava da se povrati nakon što istraživanja pokazuju da mu pada popularnost.

"Ovi kandidati koji žele da se predstave kao alternativa Trampu vide da DeSantis posrće i kažu, "zašto ja tu ne bih mogao upasti", kazao je Džejson Miler, Trampov savjetnik.

Vjerovatno svjestan da se povećava broj rivala, DeSantis je konačno počeo da uzvraća Trampu prošle nedjelje nakon što je mjesecima trpio žestoke napade bivšeg saveznika.

Bonus video: