Njujork ispunjen gustim dimom zbog šumskih požara u Kanadi

Dim od kanadskih požara periodično je gutao sjeveroistok i srednji Atlantik više od nedjelju dana, izazivajući zabrinutost zbog lošeg kvaliteta vazduha

5855 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vazduh u Njujorku je ovog utorka bio jedan do najzagađenijih na svijetu, pošto je dim koji se širi iz stotina šumskih požara na Kvebeku stigao čak do Velike jabuke.

Dim od kanadskih požara periodično je gutao sjeveroistok i srednji Atlantik više od nedjelju dana, izazivajući zabrinutost zbog lošeg kvaliteta vazduha. Indeks kvaliteta vazduha je u utorak dostigao vrhunac na IQair mernoj stanici – 150 – i ocijenjen je kao „nezdrav“ za osjetljive grupe poput starijih, male djece i onih sa respiratornim problemima, prenosi N1.

Njujork je i tokom dana bio među prvih pet gradova sa najvećom zagađenošću vazduha na svijetu, izvijestio je IQair, pored Dake u Bangladešu; Džakarte u Indoneziji; i Nju Delija u Indiji.

Dim od šumskog požara sadrži veoma sitne čestice, ili PM2,5 – koje su najmanji zagađivači, ali i najopasniji. Кada se udiše, može da putuje duboko u plućno tkivo i uđe u krvotok. Nastaju prilikom sagorijevanja fosilnih goriva i šumskih požara, a povezane su sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, bolesti srca i druge respiratorne bolesti, podsjeća CNN.

Milioni ljudi umiru svake godine od zdravstvenih problema povezanih sa zagađenjem vazduha. U 2016, oko 4,2 miliona prijevremenih smrti bilo je povezano sa tim česticama, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

U utorak je koncentracija PM2,5 u vazduhu Njujorka bila više od 10 puta veća od smjernica koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Bonus video: