NZZ: Ofanziva SAD na kripto-industriju

SEC podigao ozbiljne optužbe protiv kripto berze Binance i njenog osnivača Changpeng Zhaoa. Moćna američka služba takođe cilja na Coinbase i nekoliko tokena

8818 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužba Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrednosnim papirima (SEC) protiv Binance u ponedeljak nije bila neočekivana. Ali tužba protiv Coinbase samo dan kasnije. Kripto tržišta su reagovala gubicima na očigledno koncentrisanu akciju moćne USA službe SEC protiv najveće svetske kripto berze i njenog osnivača, Changpeng Zhaoa, na sceni zvanog "CZ". Kripto valuta Bitcoin i mnogi drugi coins značajno su izgubili na vrednosti u utorak.

Novi krivični postupci protiv popularnih kripto berzi Binance i Coinbase šalju snažan signal i pokazuju da američke vlasti žele da jako povećaju regulatorni pritisak na kripto industriju. Na kripto-sceni je velika nervoza zbog energične akcije SEC, jer su optužbe SEC više nego ozbiljne. Šef ove premoćne američke službe Gary Gensler optužio je preko tvitera Binance i Zhaoa za tešku obmanu, sukoba interesa, odsustvo transparentnosti i namerno zaobilaženja i izvrdavanje američkih zakona.

Tužba protiv Coinbase ima manje i umerenije su formulisane, ali ništa manje problematične. Ova kripto berza sa sedištem u USA optužena je za upravljanje neregistrovanim mestom za trgovanje hartijama od vrednosti. Za razliku od postupka protiv Binance, izvršni direktor Coinbase Brian Armstrong ne bi trebalo da bude lično krivično gonjen.

Akcija američkog SEC je nemilosrdna i ima širok uticaj, stoga se postavlja pitanje: da li su pre svega i samo Binance i Coinbase u problemu ili američke vlasti žele da masakriraju kompletnu kripto industriju?

Zašto SEC cilja upravo na Binance i Coinbase?

Binance i Coinbase su među najvažnija imenima na kripto sceni. Sa dnevnim obimom trgovanja od 11,5 milijardi dolara, Binance je takođe najveća kripto berza na svetu. Od nestanka američkog konkurenta FTKS u jesen 2022. – koji je Binance ugušio masovnim povlačenjem sredstava – kripto berza je pod pritiskom američkih političara i na meti USA službi.

Iz defanzive nakon kolapsa FTKS, Zhao se inscenirao kao portparol kripto-sveta. On širom sveta i kroz medije poziva na više transparentnosti i sigurnosti u industriji. Što je sušta suprotnost svim njegovim dugogodišnjim ubeđenjima i činjenju. Jer do sada je Binance vešto negovao Underdogs-imidž: firma koja ne mari za vladine regulative i USA zakone.

Naravno da se ništa konkretno nije dogodilo ni nakon Zhaovih najava. Ni do dana današnjeg Binance nema zvanično sedište firme, finansijske okolnosti platforme i njenih povezanih kompanija su nejasne, a ne postoji ni odgovarajuća revizija kompanija. U martu je Commodity Futures Trading Commission tužila Binance zbog vođenja „ilegalne“ berze i „lažnog Compliance-Programa”.

Coinbase je trenutno u USA posebno popularna platforma za trgovanje za privatne investitore, koja kotirana na berzi i mora da ispuni odgovarajuće zahteve za transparetnost podataka. Više od 8 miliona kupaca koristi platformu svakog meseca.

Prema podacima sa kripto informacione platforme Nansen, Binance je već u ponedeljak primetno izgubila na vrednosti. Akcije Coinbase izgubile su 20% u utorak.

Za šta USA konkretno optužuje Binance i Coinbase?

SEC optužuje Binance, njegovu američku podružnicu “Binance.US” i Zhanga da su kupcima u Sjedinjenim Državama ponudili neregistrovane hartije od vrednosti u obliku Binance-Token i usluga za ulaganje, kršeći američke propise o hartijama od vrednosti. Binance je takođe optužen za mešanje sredstava klijenata i veštačko naduvavanje obima trgovanja američke filijale. A Zhanga da je sebi “preusmerio” 62,5 miliona dolara sa samo jednog korisničkog računa.

U optužbi se navodi da su veliki kupci dobili pristup milijardama dolara vrednoj imovini manjih kupaca. I da je Binance američkim pojedincima omogućio pristup platformi za trgovanje, uprkos zakletvi da nije. Takođe se navodi da je Binance imao pristup u Wallets and Assets svoje podružnice u Sjedinjenim Državama. I ističu aktivnosti «Over the counter»-Desks koji je imao samo jednog klijenta: Alameda Research, FTKS trgovačku kuću.

SEC je optužila Coinbase da istovremeno radi kao neregistrovani broker, ilegalna berza i ilegalna klirinška kuća. Prema rečima šefa SEC Gary Genslera, ovo su aktivnosti koje se moraju odvijati odvojeno a koje je Coinbase nezakonito spojio: Coinbase je istovremeno tražio kupce, obrađivao narudžbine, odobravao ponude i delovao kao posrednik. Coinbase Staking-usluge takođe se smatraju nelegalnim jer nisu bile registrovane kod SEC.

Kako se Binance brani?

Binance je preko tvita odbacio sve optužbe. Postupak nema nikakvog osnova. Američka podružnica Binance tražila je dijalog sa SEC „u dobroj nameri“ u protekle dve i po godine kako bi razvila praktičan regulatorni okvir za digitalne Assets.

Binance ostaje otvorena za kompromis, ali u isto vreme vidi mere protiv Binanse i drugih platformi kao što su Coinbase, Gemini ili Kraken kao pokušaj američkog SEC da „iskoreni“ kripto-industriju. Koraci koje je preduzeo SEC imaju suprotni efekat od onoga što im je namera: umesto da zaštite investitore, oštetili su ih.

Na koje sankcije Binance mora da računa?

Tužba koju je pokrenula SEC je, po USA pravu, deo civilnog postupka. Konkretna sankcija ili novčana kazna se ne pominju u tužbi na 136 stranica. Prema SEC, cilj postupka je da se spreči da Binance i njegove podružnice i dalje krše USA savezne zakone. Binance mora svoje nedopustivo zarađene profite da vrati i prekine neregistrovane trgovinske aktivnosti.

Uz to slede i kazne po civilnom pravu i povraćaji novca ulagačima. Jeste da se ne zahteva trenutni, potpuni prekid Binance aktivnosti. Međutim, ako sud dođe do zaključka da je Binance po bitnim tačkama optužnice kriv, teško je zamisliti nastavak bilo kakvog poslovanja u sadašnjem obliku, a budućnost Binancea bi stoga bila neizvesna. S tim u vezi, zapanjujuće je da je odliv sredstava do sada ostao u minimalnim granicama.

Šta postupak znači za kripto-branšu ?

Ishod postupka SEC je otvoren. Međutim, koraci preduzeti protiv dve najbitnije ličnosti kripto industrije jasno pokazuju da su američke vlasti ozbiljne u pogledu regulisanja i legalizacije čitavog kripto tržišta. Međutim, ne radi se samo o budućnosti Binance i Coinbase. Ličnosti sa kripto scene poput Anthony Scaramuccia vide postupke SEC kao ciljani napad na budućnost digitalne imovine u USA.

Pored mogućih operativnih ograničenja i gubitka poverenja u Binance i Coinbase, sekundarni efekti bi takođe mogli da uzdrmaju kripto-industriju. U svojim krivičnim prijavama, SEC nije samo klasifikovao Binance-Tokene BNB i BUSD kao hartije od vrednosti, već i nekoliko drugih coinsa i njihovih odgovarajućih protokola kao što su Solana, Cardano, Polygon, Sandbox, Voyager, Algorand ili Decentraland. Shodno tome, oni i njihove operativne organizacije takođe bi morali da potpadnu pod američku regulativu o hartijama od vrednosti. I ostale berze koje nude ove tokene za trgovanje takođe bi se mogle smatrati kućama hartija od vrednosti i morale bi da sklade svoje postojanje sa relevantnim regulatornim zahtevima.

Šo ne sluti ništa dobro ni za brojne ne baš profesionalne platforme. Postupci protiv Binance i Coinbase mogli bi biti tek početak široke USA ofanzive protiv kripto-industrije. U takvom okruženju, duga kripto zima bi uskoro mogla ponovo da nastupi, nakon što su se kripto tržišta poslednjih meseci bila usijala od dobitaka.

Neue Zurcher Zeitung

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video: