Unicef: Spaseno 300 djece iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, 71 umrlo

Tragedija u sirotištu Al Majkoma bila je glavna vijest prošlog mjeseca, dok su se borbe vodile između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku

1933 pregleda 0 komentar(a)
Vazdušni napadi u Kartumu, u maju ove godine, Foto: Reuters
Vazdušni napadi u Kartumu, u maju ove godine, Foto: Reuters

Oko 300 djece raznih uzrasta spaseno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, Kartumu, gdje su bili blokirani dok su se vodile borbe između zaraćenih strana u gradu, saopštili su zvaničnici humanitarnih organizacija.

Djeca su evakuisana pošto je u toj ustanovi od sredine aprila umrlo 71 dijete od gladi i bolesti.

Tragedija u sirotištu Al Majkoma bila je glavna vijest prošlog mjeseca, dok su se borbe vodile između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

Stradanje djece upozorilo je na teške posljedice koje civili snose od sredine aprila kada su izbile borbe između snaga vjernih generalu Abdel-Fatah Burhanu i snaga RSF koje predvodi general Mohamed Hamdan Daglo.

Oko 300 djece iz sirotišta Al-Majkoma prebačeno je na „bezbjedniju lokaciju“ u toj zemlji, rekao je portparol Unicefa, agencije Ujedinjenih nacija za djecu, Rikardo Pires.

Sudanska ministarstva za socijalni razvoj i zdravstvo preuzela su brigu o djeci, dok je Unicef obezbijedio humanitarnu podršku uključujući ljekarsku pomoć, hranu, aktivnosti obrazovanja i igre, rekao je Pires. ;On je rekao da su djeca pregledana poslije dugog puta do nove lokacije i da će svako dijete, kome je to potrebno, biti smješteno u bolnicu.

Međunarodni komitet crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, rekao je da su djeca stara od jedne do 15 godina prebačena pošto je obezbijeđen bezbjedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Džazira, na oko 135 kilometara jugoistočno od Kartuma. Prebačeno je i 70 osoba koje će se brinuti o djeci.

„Djeca su imala jako teške trenutke u oblasti gdje je sukob bjesnio posljednjih šest nedjelja, bez pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj nezi, a posebno je teško za mališane sa specijalnim potrebama“, rekao je Žan-Kristof Sandoz, šef delegacije Međunarodnog crvenog krsta u Sudanu.

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu humanitarnu organizaciju Hadhrin rekao je da su djeca prebačena kasno u utorak do nove ustanove u Madaniju. On je saopštio da je najmanje 71 dijete umrlo u sirotištu Al Majkoma u Kartumu od početka rata u Sudanu 15. aprila.

Bonus video: