FOTO Dim iznad SAD i Kanade: Najgori kvalitet vazduha, opasna izmaglica i narandžasta boja neba

Meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe Brajan Remzi izjavio je da nizak vazdušni pritisak iznad Mejna i Nove Škotske utiče na to da dim ostane tu "barem još nekoliko narednih dana"

14437 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Njujorka, Foto: Reuters
Detalj iz Njujorka, Foto: Reuters

Dim koji se širi od šumskih požara u Kvebeku i Novoj Škotskoj stigao je sve do američke države Sjeverne Karoline i sjeverne Evrope gdje bi se mogao zadržati u vazduhu do vikenda.

Na kartama kvaliteta vazduha, ljubičasta označava najgore. U stvarnosti, to je gusta, opasna izmaglica koja smanjuje vidljivosti i boji nebo u narandžasto.

Gust dim požara koji boji nebo u narandžasto izazvao je zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih efekata na ljude izložen tako lošem vazduhu, prenio je Asošiejtid pres.

Meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe Brajan Remzi izjavio je da nizak vazdušni pritisak iznad Mejna i Nove Škotske utiče na to da dim ostane tu "barem još nekoliko narednih dana".

"Uslovi će vjerovatno ostati nezdravi, barem dok se smjer vjetra ne promijeni ili se požari ne ugase. Pošto zaista veliki požari besne vjerovatno će trajati nedjeljama. Ali u stvari sve svodi na promjenu vjetra", rekao je Remzi.

Zvaničnici su upozorili stanovnike širom istočne obale Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ostanu unutra i ograniče ili izbjegavaju aktivnosti na otvorenom zbog upozorenja o kvalitetu vazduha na nekim mjestima treći dan zaredom.

Vašington
Vašingtonfoto: Reuters

Dim se kretao iznad Grenlanda i Islanda od 1. juna, a očekivalo se da će stići do Norveške danas, saopštio je Norveški institut za istraživanje klime i životne sredine, ali se ne očekuje da će predstavljati zdravstveni problem.

Više od 400 požara koji su gorjeli širom Kanade primorali su 20.000 ljudi da napuste svoje domove. SAD su poslale više od 600 vatrogasaca u Kanadu a pomažu i druge države.

Kanadski premijer Džastin Trudo juče je razgovarao telefonom s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom kome se zahvalio na podršci.

Lideri su zaključili da je "neophodno da rade zajedno na rješavanju razornih uticaja klimatskih promena".

Kanadski zvaničnici kažu da će ovo biti najgora sezona požara u zemlji.

Dim od požara nadvija se nad SAD još od prošlog mjeseca, ali se intenzivirao nedavnim požarima u Kvebeku, gdje je oko 100 požara van kontrole od juče.

Bonus video: