Optužnica protiv Trampa za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima

To je prva federalna optužnica u istoriji protiv nekog od bivših američkih predsjednika

3950 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je sinoć da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

Kako navodi Glas Amerike (VOA), to je prva federalna optužnica u istoriji protiv nekog od bivših američkih predsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe nije odmah zvanično potvrdio optužnicu, ali dvije osobe koje su upoznate sa situacijom, a nisu imale odobrenje da o tome javno govore, potvrdile su da optužnica sadrži sedam tačaka.

Nujork tajms je izvijestio da među optužbe spadaju zavjera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svjesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži. Trampov advokat potvrdio je ove navode za CNN.

Višemjesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući povjerljive dokumente, odnosno da li je preduzeo korake da za opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Sekretarijata za pravosuđe, istražitelji su prije godinu dana zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku povjerljivosti. Prije toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan, vjerovatno i najveći do sada pravni izazov za Trampa, protiv koga je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore.

Protiv njega su takođe u toku istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle rezultirati krivičnim optužnicama.

Tramp je na društvenoj mreži Truth Social saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka.

On je takođe napisao da je "nevin čovjek".

Bonus video: