Kolumbija: Nakon više od mjesec od avionske nesreće, četvoro djece pronađeno živo u džungli

"Radost za cijelu zemlju. Četvoro djece koja su nestala... izgubljena... u kolumbijskoj džungli pojavila su se živa", poručio je predsjednik Kolumbije Gustavo Petro putem Tvitera

8467 pregleda 6 komentar(a)
Kolumbijska vojska na terenu, Foto: Reuters
Kolumbijska vojska na terenu, Foto: Reuters

Četvoro djece iz starosjedilačke zajednice u Kolumbiji pronađeno je živo na jugu zemlje nakon više od pet sedmica što se avion kojim su putovali srušio u gustu džunglu, rekao je u petak kolumbijski predsjednik, Gustavo Petro, piše Radio Slobodna Evropa.

Djecu je spasila vojska u blizini granice između kolumbijskih provincija Kaketa i Guaviare, blizu mjesta gdje se mali avion srušio.

"Radost za cijelu zemlju. Četvoro djece koja su nestala... izgubljena... u kolumbijskoj džungli pojavila su se živa", poručio je Petro putem Tvitera.

Mali avion Cesna 206 prevozio je sedam ljudi na ruti između Ararakuare, u pokrajini Amazonas, i San Hose del Gaviarea, grada u pokrajini Guaviare, ali je u ranim jutarnjim satima 1. maja prijavio alarm zbog kvara motora.

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u avionu.

Četvoro djece stare 13, devet i četiri godine, kao i 11-mjesečna beba, preživjeli su pad.

Prve informacije od vlasti za civilno vazduhoplovstvo, koje su koordinirale spasilačke napore, sugerišu da su djeca pobjegla iz aviona i krenula u prašumu da potraže pomoć.

Spasilačke ekipe su uz podršku pasa tragača prethodno pronašli odbačeno voće, koje su djeca navodno jela te improvizovana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle.

U operacijama spašavanja učestvovali su avioni i helikopteri kolumbijske vojske i zrakoplovstva.

Bonus video: