SANKCIJE NISU RJEŠENJE

Putin pozvao na razgovor sa Sjevernom Korejom

Pjongjang je u nedjelju izveo šestu nuklearnu probu i naveo da je detonirana hidrogenska bomba.
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2017. 09:31h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas na pregovore sa Sjevernom Korejom i rekao da sankcije nisu rješenje za nuklearni i raketni program te zemlje.

"Ne treba da se prepuštimo emocijama i satjeramo Pjongjang u ćošak. Kao nikada do sada svi treba da pokažu uzdržanost i da ne čine korake koji bi vodili ka eskalaciji i tenzijama", rekao je Putin posle sastanka sa južnokorejskim liderom Mun Džae-inom, na marginama konferencije o ekonomskom razvoju ruskog Dalekog istoka u Vladivostoku.

Mun nije iznosio detalje razgovora ali je rekao da su se on i Putin saglasili da je ključno smanjiti napetosti u regionu i "brzo riješiti" bezbjednosne izazove koje postavlja Sjeverna Koreja. On je prije sastanka sa Putinom rekao da bi situacija mogla da izmakne kontroli ako se ne zaustave sjevernokorejski nuklearni i raketni testovi.

Južnokorejski lider je više puta pozivao Rusiju da podrži jače sankcije Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je u nedjelju izveo šestu nuklearnu probu i naveo da je detonirana hidrogenska bomba.

Putin je juče u Kini osudio probu kao provokativnu ali i dodao da Rusija sankcije Sjevernoj Koreji smatra "beskorisnim i neefikasnim".

Japanski premijer Šinzo Abe, koji će sjutra razgovarati sa Putinom, rekao je pre dolaska u Vladivostok da "Sjeverna Koreja mora shvatiti da za nju ne postoji svijetla budućnost ako nastavi trenutnim putem".

Preporučujemo za Vas