U Meksiku uhapšeno 16 vojnika umiješanih u 'pogubljenje' petorice muškaraca

Odluka je uslijedila nakon što su mediji 6. juna objavili video snimak napravljen 18. maja iz sjeverne države Tamaulipas koji prikazuje desetak vojnika koji okružuju kamion nakon što je udario u zid velikom brzinom

6020 pregleda 0 komentar(a)
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Reuters
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Meksika saopštilo je da je 16 vojnih lica navodno umiješanih u "pogubljenje" uhapšeno, nakon što su vojnici snimljeni kako tuku, a zatim pucaju na pet muškaraca.

Vojni sud je u četvrtak izdao 16 naloga za hapšenje vojnog osoblja umiješanog u "zločin koji su u suprotnosti sa vojnom disciplinom", navodi se u saopštenju ministarstva.

Odluka je uslijedila nakon što su mediji 6. juna objavili video snimak napravljen 18. maja iz sjeverne države Tamaulipas koji prikazuje desetak vojnika koji okružuju kamion nakon što je udario u zid velikom brzinom.

Na snimku se vidi kako vojnici izvlače pet putnika iz vozila i udaraju ih nogama i rukama prije nego što su ih gurnuli uza zid.

Jedan vojnik se vidi kako vadi pušku iz kamiona.

Čini se da se trupe tada skalanju u zaklon i pucaju u daljinu na mete koje se ne vide, a onda počinju da pucaju na ljude.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je na konferenciji za novinare ranije ove nedjelje da se čini da su ubistva bila "pogubljenje".

Pravni zastupnici vojnika nisu bili odmah dostupni za komentar.

Bonus video: