Najveća banda trgovaca drogom u Kolumbiji sprema da se preda

Klan del Golfo je imao oko 4.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih, prema podacima ministarstva odbrane, ima oko 1.800
121 pregleda 0 komentar(a)
Huan Manuel Santos, Foto: Reuters
Huan Manuel Santos, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2017. 07:19h

Glavna banda trgovaca droge u Kolumbiji, Klan del Golfo koju vodi bivši paravojnik tražen u Sjedinjenim Američkim Državama, spremna je da se preda, rekao je predsjednik Huan Manuel Santos.

"Klan del Golfo nas je obavijestio da žele da se predaju sa svim svojim ljudima", rekao je Santos.

Dodao je da će ministar pravosuđa Enrike Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti predlog te kriminalne organizacije i preduzeti odgovarajuće mjere.

"To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori", naglasio je predsjednik Kolumbije.

Državni tužilac je u saopštenju precizirao da kolektivna predaja kriminalne grupe nije predviđena u kolumbijskom pravosuđu, ali da kada pravosudna procedura bude određena, Klan del Golfo će morati da preda svu svoju ilegalnu imovinu, plantaže nedozvoljenih kultura, a moraće i da navede putanje trgovine, prenosi Jutarnji.hr.

Bivši paravojnici krajnje desnice su osnovali Klan del Golfo kako bi se borili protiv ljevičarskih gerilaca tokom oružanog sukoba koji je trajao u Kolumbiji duže od pola vijeka.

Klan del Golfo je imao oko 4.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih, prema podacima ministarstva odbrane, ima oko 1.800.

Bonus video: