Rojters: Tajvan krenuo u akciju, deset kineskih ratnih aviona prešlo osjetljivu liniju moreuza

Ovo je drugi put za manje od nedjelju dana da je Tajvan prijavio obnovljenu kinesku vojnu aktivnost, nakon što je 37 kineskih vojnih aviona u četvrtak uletjelo u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, od kojih su neki potom odletjeli u zapadni Pacifik

32750 pregleda 35 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2023. 09:24h

Tajvanske vazdušne snage krenule su danas u akciju u nedelju nakon što su uočile deset kineskih ratnih aviona kako prelaze osjetljivu srednju liniju Tajvanskog moreuza, pošto je Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo da su četiri kineska ratna broda takođe izvršila borbene patrole, prenosi Rojters.

Ovo je drugi put za manje od nedjelju dana da je Tajvan prijavio obnovljenu kinesku vojnu aktivnost, nakon što je 37 kineskih vojnih aviona u četvrtak uletjelo u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, od kojih su neki potom odletjeli u zapadni Pacifik.

Kina, koja gleda na demokratski uređen Tajvan kao na sopstvenu teritoriju, tokom protekle tri godine redovno je svojim vazdušnim snagama letjela nebom blizu ostrva, ali ne i u teritorijalni vazdušni prostor Tajvana.

U kratkom saopštenju, Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je u nedjelju u 14 časova (8 sati po srednjeevropskom vremenu) otkrilo 24 aviona kineske avijacije, uključujući lovce J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i H- 6 bombarder.

Nije navedeno gdje su tačno letjeli ti avioni, ali je rečeno da je deset prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza koja razdvaja dvije strane.

Četiri kineska pomorska broda takođe su angažovana u "zajedničkim patrolama borbene gotovosti", dodalo je tajvansko ministarstvo, ne navodeći detalje.

Tajvan je poslao svoje lovce i rasporedio brodove i kopnene raketne sisteme da nadgledaju, reklo je ministarstvo, koristeći tipične formulacije za to kako reaguje na takve kineske aktivnosti, navodi Rojters.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar, a nije komentarisao letove od četvrtka, navodi Rojters.

Kina je u aprilu održala ratne igre oko Tajvana nakon putovanja u Sjedinjene Američke Države (SAD) tajvanske predsjednice Cai Ing-ven.

Bonus video: