EU nudi Tunisu dugoročnu pomoć do 900 miliona eura

"Možemo pružiti dodatnu pomoć od 150 miliona eura da odmah ubrizgamo u budžet", navela je fon der Lajen

4981 pregleda 5 komentar(a)
Fon der Lajen i Sajed u Tunisu, Foto: REUTERS
Fon der Lajen i Sajed u Tunisu, Foto: REUTERS

Evropska unija (EU) predložila je danas jačanje partnerstva sa Tunisom uključujući dugoročnu finansijsku pomoć do 900 miliona eura, i dodatnu neposrednu pomoć od 150 miliona evura.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen koja je u posjeti Tunisu izjavila je da je predsjedniku Kaisu Saijedu predložila program u pet tačaka ukljućujući i finansijsku pomoć za borbu protiv ilegalne imigracije.

Ona je izrazila nadu da će se sporazum između Tunisa i EU potpisati na narednom evropskom samitu krajem mjeseca.

"Od zajedničkog interesa je da ojačamo naše odnose i investiramo u stabilnost i prosperitet, zato smo tu", rekla je fon der Lajen i dodala da radi u ime "Tima Evropa", a sa kojom su u posjetu Tunisu došli premijeri Italija Đorđa Meloni i Holandije Mark Rute.

Podsjećajući da je EU glavni trgovinski partner i investitor Tunisa navela je da EU podržava tuniski put ka demokratiji od 2011. godine (revolucije u kojoj je svrgnut diktator Zine El Abidin Bel Ali), kao dug i težak put.

Predlog u pet tačaka o kome će se naknadno pregovarati predviđa makrofinansijsku pomoć do 900 miliona eura čim budu sklopljeni potrebni sporazumi.

"Možemo pružiti dodatnu pomoć od 150 miliona eura da odmah ubrizgamo u budžet", dodala je fon der Lajen.

Tunis finansijski opterećuje dug od oko 80 odsto BDP-a i ne može više da zajmi iz inostranstva, zbog čega ima stalne nestašice osnovnih proizvoda kao što su brašno, šećer i riža, koje kupuje i uvozi država.

Pet tačaka predviđaju jačanje investicija u Tunis, podrška digitalnom sektoru, investicije u tuniski izvoz obnovljive energije i proširenje evropskog programa razmjene studenata Erazmus sa Tunisom.

Još jedna strana pomoći odnosi se na borbu protiv ilegalne imigracije za koju će EU ove godine dati Tunisu 100 miliona evra za kontrolu granica, potragu i spasavanje migranata, rekla je fon der Lajen.

Bonus video: