Zakon EU o zabrani krčenja šuma ugrožava poslovanje svjetskih kompanija, vještačka inteligencija dio rješenja

Nestle, najveća svjetska prehrambena kompanija, ima za cilj da potpuno isključi krčenje šuma za kakao i kafu tek do 2025. godine

2528 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako se nazire novi zakon Evropske unije (EU) o nultoj tolerantnciji na krčenje šuma, nekoliko velikih investitora za Rojters je kazalo da su zabrinuti zbog svoje izloženosti ovom problemu, a neki predviđaju da bi mogli da napuste proizvođače robe sa "rizičnim" lancima snabdijevanja.

EU je u decembru pristala na novo pravilo koje sprječava kompanije da na njeno tržište prodaju kafu, govedinu, soju, gumu, palmino ulje i druge proizvode povezane sa krčenjem šuma. Kompanije moraju da dokažu da njihovi lanci snabdijevanja ne doprinose uništavanju šuma ili da budu kažnjene do 4 odsto svog prometa u zemlji članici EU.

Njemački "Union Investment" prošle godine se obratio određenom broju kompanija koje proizvode sirovine, odnosno proizvode za široku potrošnju. Cilj je bio da ih uputi više o novim pravilima u vezi krčenja šuma i da provjeri način proizvodnje u njihovim lancima snabdijevanja.

"Kazne mogu predstavljati rizik za učinak ovih kompanija na berzi", rekao je Henrik Pontzen, šef ESG (Environmental, social, and corporate governance) odsjeka u Union Investmentu.

Interni dokument Union Investment-a, u koji je Rojters imao uvid, pokazuje da je ta firma dobila samo 30 odgovora, od njih 56 kojima se obratila.

Od toga je samo 14 kompanija reklo da ima ciljeve nulte sječe šuma, prenosi Rojters.

"Ovo je veoma netipično", rekao je Pontzen. "Obično, dobijamo odgovor od bilo koje kompanije kojoj pišemo. Možda je razlog malog odaziva zato što nemaju šta da kažu."

Zakonodavci očekuju da će zakon biti primijenjen do kraja 2024. za "velike operatere". Iako su proizvođači sirovina posebno izloženi, drugi sektori koji uvoze robu dobijenu krčenjem šuma, uključujući robne kuće i industrijska preduzeća, takođe će se suočiti sa kontrolom.

"Kompanije moraju da budu ekološki čistije s obzirom na činjenicu da postoji tako visoka kazna", rekao je Džonatan Toub, menadžer kompanije "Aviva".

Iz norveškog državnog fonda NBIM, jednog od najvećih svjetskih investitora, rekli su da će pravila uticati na firme koje se nisu pripremile za to.

"To može uticati na pristup tržištu, potencijalno dovesti do kazni za nepoštovanje ili nametnuti povećane troškove", rekao je Snore Gjerde, menadžer upravljanja investicijama NBIM-a.

Proizvođači računaju na vještačku inteligenciju

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) procenjuje da je 420 miliona hektara šuma, što je površina veća od EU, izgubljeno zbog krčenja šuma u periodu između 1990. i 2020. godine. Potrošnja u EU iznosi oko 10 odsto globalnog krčenja šuma, prema podacima Evropskog parlamenta.

Palmino ulje i soja čine više od dvije trećine ovog iznosa.

Novim pravilom će se zahtijevati od kompanija da carinskim službenicima dostave elektronske formulare kojima će dokazati da njihovi lanci snabdijevanja ne doprinose uništavanju šuma.

Proizvođači robe široke potrošnje računaju na tehnologiju kao što su sateliti i vještačka inteligencija koja će, kako smatraju, pomoći u iskorenjivanju krčenja šuma u njihovom lancu snabdijevanja. Ali napori možda neće biti dovoljni da se poštuju pravila, rekao je poslanik EU Kristof Hansen.

Nekoliko velikih kompanija za proizvodnju robe za široku potrošnju kažu da su blizu ispunjenja svojih ambicioznih ciljeva nultog krčenja šuma.

Nestle, najveća svjetska prehrambena kompanija, ima za cilj da potpuno isključi krčenje šuma za kakao i kafu tek do 2025. godine.

Unilever, proizvođač Dove sapuna i sladoleda Ben & Jerri, ima isti cilj za proizvodnju palminog ulja, papira i kartona, čaja, soje i kakaa do kraja 2023.

"Možda malo ambiciozan plan"

Kompanije će morati da pokažu kada i gdje su proizvodi proizvedeni i da dostave "provjerljive" informacije kojima potrvrđuju da materijal za proizvodnju nije uzgajan na zemljištu pošumljenom posle 2020 godine.

Magdi Batato, šef operacija u Nescafe-u i vlasnik Kit Kat-a Nestle, najvećeg svjetskog proizvođača hrane, smatra da su pravila "možda" malo ambiciozna.

Vještačka inteligencija, međutim, može ubrzati proces.

"AI je definitivno dio tog rješenja“, rekao je za Rojters Dejvid Kroft, Reckitt-ov šef za održivost na globalnom nivou.

Reckitt, koji još nije javno objelodanio da razmatra korišćenje vještačke inteligencije za smanjenje krčenja šuma, kupuje određenu robu za čiju proizvodnju se oštećuju šume, uključujući gumu za Dureks kondome.

Unilever je krajem prošle godine saopštio da i on "primjenjuje vještačku inteligenciju i satelite kako bi otkrio promjene u pokrivenošću drvećem čime bi upozorio na potencijalnu ugorženost šuma".

Ali ove akcije ne opuštaju sve investitore.

"Ako se stvari ne promijene, možemo ugasiti kompanije", rekao je Arild Skedsmo, viši analitičar najvećeg norveškog penzijskog fonda KLP. "Pravila EU čine krčenje šuma finansijskim rizikom, kao i rizikom za životnu sredinu.

Bonus video: