UN: Poplave u Ukrajini utiču na globalnu prehrambrenu bezbjednost

Grifits takođe kaže da postoji zabrinutost zbog mina koje plutaju vodom, ali i zbog nedostatka vode za piće kao posledice urušavanja brane

5236 pregleda 3 komentar(a)
Poplave u Ukrajini, Foto: REUTERS
Poplave u Ukrajini, Foto: REUTERS

Uništenje ukrajinske brane na Dnjepru imaće ogroman uticaj na svjetsku prehrambenu bezbjednost, povećaće cijene hrane i može da ugrozi pristup vodi za piće stotinama hiljada ljudi, upozorili su iz UN.

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Grifits za Bi-Bi-Si (BBC) Radio 4 izjavio je da prošlonedeljni proboj brane Kahovka ima veliki uticaj na svjetsku bezbjednost hrane.

"To je žitnica, cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu, žitnica je ne samo za Ukrajinu već za cio svijet. Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, ali će cijene hrane sada još više porasti", rekao je on.

Grifits takođe kaže da postoji zabrinutost zbog mina koje plutaju vodom, ali i zbog nedostatka vode za piće kao posledice urušavanja brane.

On je dodao da je UN još uvijek u fazi reagovanja u vanrednim situacijama, da je pomoć došla do oko 180.000 ugroženih i da ukrajinski vojnici istovaruju humanitarnu pomoć za ljude pogođene probijanjem brane Kahovka.

Bonus video: