Boing predviđa da će se broj aviona udvostručiti do 2042.

"Sjeverna Amerika će dobiti 23 odsto novih aviona, azijsko-pacifička regija 22 odsto, Euroazija 21 odsto, a sama Kina 20 odsto", naveli su iz kompanije

2280 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Boing očekuje da će se broj komercijalnih aviona u narednih 20 godina širom svijeta udvostručiti.

Boeing procjenjuje da će do 2042. godine u upotrebi biti 48,58 hiljada aviona što je znatno više u odnosu na 24,5 hiljada koliko je registrovano prošle godine.

"Sjeverna Amerika će dobiti 23 odsto novih aviona, azijsko-pacifička regija 22 odsto, Euroazija 21 odsto, a sama Kina 20 odsto", naveli su iz kompanije.

Kompanija očekuje kako će avioni kao što su 737 Max ili avioni A320 koje proizvodi Airbus dominirati u isporukama aviona, prenosi SEEbiz.

"Tu potražnju će pokretati niskotarifni avioprevoznici. Kraj oporavka od pandemije i krize odigrao se uglavnom onako kako smo očekivali, s nekim manjim razikama", rekao je potpredsjednik odjela za marketing kompanije Boeing, Darren Hulst.

U svojoj analizi Boeing se osvrnuo i na potražnju za teretnim avionima te su naglasili kako bi i ona trebalo da ostane jaka. Boeing takođe predviđa i da će rast avio teretnog saobraćaja nadmašiti ukupni porast globalne trgovine.

Bonus video: