Registrovali podvodne zvuke u potrazi za nestalom podmornicom

Spasioci rade u trci sa vremenom, jer čak i pod najboljim okolnostima plovilo bi moglo da ostane bez kiseonika do četvrtka ujutro

9556 pregleda 3 komentar(a)
Podmornica "Titan", arhivski snimak, Foto: Reuters
Podmornica "Titan", arhivski snimak, Foto: Reuters

Američka obalska straža saopštila je danas da je kanadski avion detektovao podvodne zvukove u potrazi za podmornicom sa pet putnika nestalom u sjevernom Atlantiku u obilasku olupine Titanika.

Poslije toga su premještene operacije opsežne potrage za podmornicom koja je izgubila kontakt u nedjelju sa matičnim brodom "Polarni princ" jedan sat i 45 minuta nakon što je zaronila ka dnu Atlantskog okeana.

Do sada je ta potraga bila neuspješna, ali je nastavljena, i na konferenciji za novinare sinoć rečeno je da je u maloj podmornici ostalo još 40 sati kiseonika.

Spasioci rade u trci sa vremenom, jer čak i pod najboljim okolnostima plovilo bi moglo da ostane bez kiseonika do četvrtka ujutro.

Pored grupe međunarodnih brodova i aviona podvodni robot je počeo potragu u blizini olupine Titanika, a takođe se nastoji da se dopremi oprema za spasavanje do tog mjesta u slučaju da podmornica bude pronađena.

Kapetan Džejmi Fredrik iz američke obalske straže rekao juče na konferenciji za novinare da su misli i molitve obalske straže sa porodicama pet članova posade podmornice Titan i da timovi koji uključuju američku obalsku stražu, američku mornaricu i Kanadu rade bez prestanka.

Naveo je da su spasilački timovi pretražili površinu od preko 19.000 kvadratnih kilometara.

Među putnicima u maloj podmornici su dvojica britanskih državljana pakistanskog porijekla, biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, britanski milijarder Hamiš Harding, i francuski istraživač Pol Anri Nargole.

Podmornica je imala zalihe kiseonika za četiri dana kada je krenula na more oko 6.00 u nedjelju, rekao je Dejvid Konkanon, savjetnik Ekspedicija Oušen Gejt, koji nadgledaju misiju.

Bonus video: