Jevrejski naseljenici napali palestinsko naselje: Palili imovinu u znak osvete za ubistvo četvoro Izraelaca

Napad naseljenika dogodio se pošto je izraelska vojska pojačala snage širom Zapadne obale a premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio planove o izgradnji 1.000 novih domova za jevrejske naseljenike u odgovoru za smrtonosan napad

2250 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa Zapadne obale, Foto: Reuters
Detalj sa Zapadne obale, Foto: Reuters

Više stotina jevrejskih naseljenika napalo je danas palestinsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali i zapalilo desetine vozila i domova u znak osvete za jučerašnje ubistvo četvoro Izraelaca.

Napad naseljenika dogodio se pošto je izraelska vojska pojačala snage širom Zapadne obale a premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio planove o izgradnji 1.000 novih domova za jevrejske naseljenike u odgovoru za smrtonosan napad.

Stanovnici palestinskog naselja Turmus Aja su rekli da je oko 400 naseljenika marširalo glavnim putem paleći imovinu.

Gradonačelnik Lafi Adib rekao je da je oko 30 domova i 60 vozila djelimično ili sasvim spaljeno.

On je ocjenio da su se napadi pojačali posle dolaska vojnika i da je najmanje osam Palestinaca ranjeno u sukobima dok je vojska pokušavala da ih zaustavi ispaljujući gumene metke i suzavac. Situacija se kasnije smirila.

Jučerašnji oružani napad kraj jevrejskog naselja Eli dogodio se dan posle ubistva sedam Palestinaca u višečasovnoj borbi protiv izraelskih vojnika u uporištu ekstremista Dženinu.

"Naš odgovor na terorizam je da udarimo snažno i da izgradimo našu zemlju", rekao je Netanjahu.

Međunarodna zajednica protivi se naseljavanju okupiranih teritorija na kojima Palestinci namjeravaju da osnuju nezavisnu državu.

U Netanjahuovoj ultradesnoj vladi dominiraju lideri jevrejskih naseljenika i njihove pristalice.

Izraelski mediji identifikovali su ubijene Izraelce, trojicu iz jevrejskih naselja i jednog iz centralnog Izraela.

Jedan izraelski civil ubio je jednog napadača na poprištu napada, a izraelski vojnici su ubili drugog posle duge potjere.

Izraelska vojska je danas saopštila da pojačava prisustvo na Zapadnoj obali, a jutros je u palestinskom Urifu uhapsila trojicu osumnjičenih za jučerašnji napad i pripremila rušenje kuća dvojice napadača.

Islamski ekstremistički Hamas nije zvanično preuzeo odgovornost za taj napad, ali je identifikovao dvojicu napadača kao svoje članove.

Odmah posle ubistva jevrejski naseljenici su napali obližnja palestinska sela i pričinili veliku štetu.

U napadima naseljnika ranjeno je najmanje pet Palestinaca, javio je izraelski vojni radio.

Ubistvu Izraelaca u utorak prethodio je veliki sukob između palestinskih ekstremista i izraelske vojske prethodnog dana.

Broj Palestinaca stradalih u tom sukobu, u kome je ranjeno više od 90 ljudi, povećan je danas na sedam jer je ranama podlegao 15-godišnjak, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Osam izraelskih vojnika je takođe ranjeno.

Najmanje 130 ljudi na palestinskoj strani i 24 na izraelskoj strani ubijeno je u pojačanom nasilju između dva naroda ove godine, prema podacima AP-a.

Bonus video: