Potraga za nestalom podmornicom: Analizira se buka, podvodni robot, vrijeme ističe...

Stručnjaci i oprema su ukazali da putnici "potencijalno stvaraju buku" u podmornici i kao rezultat toga premjestili su vozila na daljinsko upravljanje (ROV) na vidiku. Ali još uvijek nemaju potvrdu o kakvoj je buci riječ

14183 pregleda 13 komentar(a)
Podvodni robot, Foto: Reuters
Podvodni robot, Foto: Reuters

Kontraadmiral Džon Mauger, iz američke obalske straže, koji vodi potragu za podmornicom nestalom u vodama oko olupine Titanika rekao je da je potraga teška i da zapravo ne znaju kakva je buka registrovana u srijedu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američka obalska straža saopštila je u srijedu, 21. juna, da je kanadski avion detektovao podvodne zvukove u potrazi za podmornicom sa pet putnika nestalom u sjevernom Atlantiku u obilasku olupine Titanika.

Kontraadmiral je u izjavi za BBC opisao potragu kao "složenu" i tešku", dodajući da se sprovodi na udaljenoj lokaciji oko 900 milja od obale Kejp Koda u američkoj državi Masačusets.

"Ovo se dogodilo na udaljenoj lokaciji, dali smo prioritet našim naporima i na površinskoj i podzemnoj potrazi", rekao je on i dodao da su vrlo blisko sarađivali sa stručnjacima za akustiku kako bi razumjeli zvukove koje čuju.

Stručnjaci i oprema su ukazali da putnici "potencijalno stvaraju buku" u podmornici i kao rezultat toga premjestili su vozila na daljinsko upravljanje (ROV) na vidiku. Ali još uvijek nemaju potvrdu o kakvoj je buci riječ.

"Pokupili smo znakove buke i radimo na analizi toga", rekao je kontraadmiral.

Nakon što su čuli zvukove 21. juna premještene su lokacijski operacije opsežne potrage za podmornicom koja je izgubila kontakt u nedjelju sa matičnim brodom Polar Prince jedan sat i 45 minuta nakon što je zaronila ka dnu Atlantskog okeana.

Kontraadmiral je za BBC rekao da bi posadi na podmornici Titan moglo ostati manje od 20 sati kiseonika, na osnovu početne procjene od 96 sati. Kaže da je teško tačno odrediti koliko vremena imaju, zbog raznih faktora, ali da vrijeme ističe.

Američka obalska straža potvrdila je da su tri broda 21. juna stigla u područje olupine Titanika, u još jednoj misiji potrage pokrenutoj u samo nekoliko sati.

"Brod kanadske obalske straže Džon Kabot vrši sonarno pretraživanje zajedno s brodom Skandi Vinland i tegljačem Atlantic Merlin", tvitovali su.

U potragu za podmornicom uključen je norveški brod opremljen robotima, a upućen je i francuski brod iz Ifremera, takođe opremljen robotom.

Do sada je potraga bila neuspješna. Spasioci rade u trci sa vremenom, jer čak i pod najboljim okolnostima plovilo bi moglo da ostane bez kiseonika do četvrtka ujutro, navodi agencija AP.

Pored grupe međunarodnih brodova i aviona, podvodni robot je počeo potragu u blizini olupine Titanika, a takođe se nastoji da se dopremi oprema za spasavanje do tog mjesta u slučaju da podmornica bude pronađena.

Kapetan Džejmi Frederik iz američke obalske straže rekao je dan ranije na konferenciji za novinare da su njihove misli i molitve sa porodicama pet članova posade podmornice Titan i da timovi koji uključuju američku obalsku stražu, američku mornaricu i Kanadu, rade bez prestanka.

Naveo je da su spasilački timovi pretražili površinu od preko 19.000 kvadratnih kilometara.

Prema informacijama koje je porodica objavila na mrežama, među putnicima se nalazi britanski milijarder Hamiš Harding, kao i pakistanski preduzetnik Šazada Daud sa sinom Suleimanom.

Podmornica je imala zalihe kiseonika za četiri dana kada je krenula na more oko šest sati ujutru u nedjelju, rekao je Dejvid Konkanon, savjetnik Ekspedicije Ocean Gate, koji nadgledaju misiju.

Bonus video: