Pas Vilson je postao heroj Kolumbije: Pomogao je da se pronađu nestala djeca, sada se traga za njim

Belgijski ovčar je nestao tokom potrage i sada je i sam meta sofisticirane spasilačke operacije koja je počela ubrzo pošto je četvoro preživjele djece odletjelo helikopterom za Bogotu

11118 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Moćne njuške i šiljatih ušiju, Vilson je postao nacionalni heroj u Kolumbiji kada je pomogao vojsci da nađe četvoro djece starosjedjelaca koja su preživjela avionsku nesreću i izgubljena u džungli Amazonije preživjela 40 dana.

Otisci šapa tog vojno obučenog psa tragača doveli su ovog mjeseca spasioce do djece.

Ali belgijski ovčar je nestao tokom potrage i sada je i sam meta sofisticirane spasilačke operacije koja je počela ubrzo pošto je četvoro preživjele djece odletjelo helikopterom za Bogotu.

Kolumbijska vojska je saopštila da je ostavila 70 vojnika u gustom pojasu džungle oko mjesta nesreće da traže svog voljenog psa tragača. A njihovi komandiri su se zakleli da neće napustiti tu udaljenu teško prohodnu oblast dok se vojnici ne vrate kući s psom.

Prošlo je mjesec dana otkako se dvogodišnji Vilson izgubio u prašumi i teško je znati da li je živ. Ali spasavanje psa tragača podiglo je duhove Kolumbijaca i dodalo dirljivo uzbuđenje priči o preživljavanju djece koja je obišla svijet.

"Za nas je bila čast što je naš pas pomogao da nađemo tu djecu", rekao je narednik Luis Fernando Senja, komandant kinološke škole u Bogoti u ​​kojoj je Vilson obučlavan 14 mjeseci.

"Ako ga nađu, bila bi to odlična vijest za zemlju i za našu djecu", rekao je Senja.

Vilson je na Kinološkoj akademiji "diplomirao" u februaru i odveden je u vazduhoplovnu bazu Tolemaida, gdje se pridružio kolumbijskim specijalnim snagama.

Vilson i još četiri psa tragača odvedena su u prašumu u maju da bi našli jednomotorni avion "cesna" koji se srušio sa četvoro djece i troje odraslih, a odrasli su kasnije nađeni mrtvi.

Kada je mali avion nađen, a potraga je shvatila da su djeca živa, Vilsonov rukovodilac mu je dao nešto odeće da onjuši, da nađe djecu.

Pas tragač se izdvojio iz grupe spasilaca 18. maja, pošto je odjurio u šumu prateći miris. Deset dana kasnije, vojska je našla otiske stopala djece pored otisaka njegovih šapa. Ti tragovi su im pomogli da se približe oblasti gdje su djeca nađena 9. juna, rekao je general Pedro Sančes koji je predvodio akciju spasavanja.

"Djeca su razgovarala s nama i potvrdila da je pas bio s njima dva ili tri dana", rekao je Sančes za kolumbijski Radio V.

Djeca se i dalje oporavljaju u bolnici i nisu još razgovarala s novinarima. Ali nedavno je 13-godišnja Lesli Mukutuj, koja je najstarije dijete u grupi, nacrtala prašumu na kojoj je i pas boje kafe, koji liči na Vilsona.

Prošle nedjelje kolumbijska vojska je saopštila da je helikopterom prevezla dvije ženke u tjeranju do područja oko mjesta nesreće, u nadi da će namamiti Vilsona prema grupi koja traga za njim. Hrana je takođe postavljena za psa na nekoliko tačaka oko mjesta nesreće, kao i odjeća koja pripada njegovom vodiču, uz nadu da će njen miris moći da odvede Vilsona nazad na sigurno.

Vilsonovo ime je postalo popularan "hešteg" na sajtovima društvenih medija, a njegovi ljubitelji objavljuju poruke koje pozivaju vojsku da nastavi potragu.

U Kinološkoj akademiji u Bogoti Vilsonovi prijatelji su rekli da je odlično obučen i da je navikao da savladava fizičke prepreke. Ali na kraju će morati da se osloni na svoje instinkte da bi preživio.

"Veoma je energičan i uvijek se isticao snagom, energijom i jakim temperamentom", rekao je Elvis Poras, trener koji je pomogao u odgajanju Vilsona i radio s njim dok nije "diplomirao" na akademiji početkom ove godine.

"On je daleki rođak vukova, pa se nadam da će mu njegov lovački instinkt pomoći da preživi", rekao je on.

Bonus video: