Ukrajinski Naftogas pokrenuo u SAD postupak protiv Rusije za obeštećenje

Rusija, koja je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, zauzela je Krim 2014. i anektirala poluostrvo, što je izazvalo sankcije zapadnih vlada

3437 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopštila je u petak, 23. juna, da je pokrenula pravni postupak u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) protiv Rusije kako bi povratila pet milijardi dolara dosuđenih u Hagu kao kompenzaciju za štetu i izgubljenu imovinu na Krimu.

Prema navodima agencije Frans pres (AFP), Naftogas je podnio zahtjev Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za Distrikt Kolumbija jer su SAD među zemljama u kojima se nalazi ruska imovina.

Rusija, koja je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, zauzela je Krim 2014. i anektirala poluostrvo, što je izazvalo sankcije zapadnih vlada.

Imovina Naftogasa na Krimu uključivala je Čornomornaftogas, koji je proizvodio značajne količine gasa iz Crnog mora.

Naftogas je u aprilu saopštio da je arbitražni sud u Hagu naložio Rusiji da plati pet milijardi dolara odštete za nezakonitu eksproprijaciju imovine ukrajinske kompanije na Krimu.

"Pošto Rusija nije dobrovoljno isplatila sredstva Naftogasu kao što je predviđeno presudom, namjeravamo da iskoristimo sve raspoložive mehanizme za vraćanje ovih sredstava", rekao je generalni direktor Naftogasa Aleksij Černišov.

Černišov je rekao da kompanija radi na tome u Sjedinjenim Državama i drugim ciljnim jurisdikcijama.

Bonus video: