Stručnjaci tragaju za odgovorima o nesreći podmornice Titan

Podmornica kompanije "OceanGate" je tokom vikenda izgubila komunikaciju sa matičnim brodom, a višednevna međunarodna potraga završena je 22. juna nakon što su ostaci podmornice pronađeni na oko 200 metara od pramca istorijske olupine Titanika

9039 pregleda 2 komentar(a)
Podmornica Titan, Foto: Reuters
Podmornica Titan, Foto: Reuters

Istražitelji nastavljaju da pretražuju dno okeana u potrazi za odgovorom kako je u "katastrofalnoj imploziji" poginulo svih pet putnika podmornice Titan, prenosi CNN.

Podmornica kompanije "OceanGate" je tokom vikenda izgubila komunikaciju sa matičnim brodom, a višednevna međunarodna potraga završena je 22. juna nakon što su ostaci podmornice pronađeni na oko 200 metara od pramca istorijske olupine Titanika.

"Veličina polja krhotina je u skladu s katastrofalnom implozijom broda", rekao je kontraadmiral John Mauger iz američke obalske straže.

Na podmornici su bili pilot Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate-a.

Njegovi putnici su bili britanski avanturista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman i francuski istraživač i stručnjak za Titanik Pol-Henri Nargeolet.

Podmornica je nestala 18. juna nakon što je krenula ka olupini čuvenog broda, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine.

Spasioci su uputili brodove, avione i drugu opremu na mjesto nestanka.

Vlasti su se nadale da bi podvodni zvuci otkriveni 20. i 21. juna mogli pomoći da se suzi njihova potraga, čija je oblast pokrivenosti proširena na hiljade milja.

Međutim, nada za pronalaženjem preživjelih zbrisana je rano ujutru 22. juna, kada se očekivalo da će zalihe vazduha podmornice nestati, a obalska straža je objavila da je pronađeno polje krhotina.

James Cameron: Zapanjen sam sličnostima katastrofe

Režiser filma Titanik James Cameron, koji je više puta ronio do olupine istorijskog broda izjavio je da je "zapanjen" sličnošću te katastrofe sa onom iz 1912. godine.

"Zapanjen sam sličnošću katastrofe samog Titanika, gde je kapetan više puta upozoren na led ispred svog broda, a ipak je punom brzinom uleteo u ledeno polje", rekao je Cameron.

"Sada imamo još jedan debakl koji je, nažalost, zasnovan na istim principima nepoštovanja upozorenja", rekao je on za BBC i dodao da je mnogo ljudi otpušteno iz kompanije "OceanGate", ali nije iznjeo detalje. Režiser nije prvi koji je izrazio zabrinutost u vezi sa aktivnostima turističke kompanije "OceanGate", koja od 2021. organizuje turističke obilaske olupine Titanika.

Kompanija je više puta upozoravana na potencijalno katastrofalne probleme oko bezbjednosti plovila u vezi sa njegovom konstrukcijom, pokazuju dokumenta koje je objavio Asošijeted pres (AP).

Dejvid Lohridž (David Lochridge), direktor kompanije "OceanGate" za podvodne operacije, je još 2018. godine napisao inžinjerski izvještaj u kojem se navodi da plovilo, tada još u razvoju, mora da prođe kroz dodatno testiranje, prenio je AP dokumente do kojih je došao.

Lohridž je da se putnici u njemu mogu naći u opasnosti "na ekstremnim dubinama", pokazuje dokumentacija iz sudskog postupka koji se vodi pred Okružnim sudom u Sijetlu.

"OceanGate" je iste godine tužio Lohridža zbog kršenja povjerljivog sporazuma, a on je uzvratio kontratužbom u kojoj je tvrdio da je neosnovano otpušten jer je postavio pitanja u vezi sa testiranjem i bezbednošću plovila.

Kompanija je u žalbi navela da Lohridž "nije inženjer i nije dobio zaposlenje, niti je uopšte pitan da pruža inženjerske usluge na plovilu Titan".

U saopštenju preko imejla, portparol kompanije je naveo da je Titan završen u sezoni 2020-2021. godine, i da to nije više isto plovilo koje se navodi u sudskom postupku.

Međutim, "OceanGate" je primio još jedno upozorenje 2018. godine. Ovoga puta od Društva za pomorsku tehnologiju koje sebe opisuje kao grupu profesionalaca koja okuplja iniženjere, tehnologe i edukatore.

U pismu jednom od rukovodilaca kompanije Stoktonu Rašu, Društvo je insistiralo na tome da "OceanGate", prije puštanja plovila u komercijalnu upotrebu, podvrgne plovilo testiranju koje bi nadzirali spoljni eksperti kako bi se provjerilo da li je dovoljno bezbedno za putnike.

Raš je to odbio.

Upravo se Raš nalazio za komandama Titana kada je došlo do karastrofe.

Poruke saučešća

Počast stradalima i zahvalnost tragačima koji su pokušali da ih spasu stižu iz cijelog svijeta.

Bijela kuća je zahvalila američkoj obalskoj straži, koja je sa kanadskim, britanskim i francuskim partnerima pomogla u naporima potrage i spasavanja.

"Naša srca su uz porodice onih koji su izgubili živote na Titanu. Oni su prošli kroz mučna iskušenja u proteklih nekoliko dana, a mi ih čuvamo u našim mislima i molitvama", navodi se u saopštenju.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Twitteru da cijeni "multinacionalne napore u poslednjih nekoliko dana u potrazi za brodom".

Bonus video: