Blinken: Neuspjela pobuna Vagnera stvara još pukotina na ruskoj fasadi

Američki državni sekretar rekao da će biti potrebno vrijeme da se procijeni dugoročni uticaj pokušaja pobune, te da to predstavlja dodatni problem za Putina

6780 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocijenio je danas da pokušaj pobune i kritika šefa Vagnera Jevgenija Prigožina invazije na Ukrajinu "stvaraju još pukotina na ruskoj fasadi".

On je za CBS rekao da će se ta priča dalje razvijati i da će biti potrebno vrijeme da se procijeni dugoročni uticaj pokušaja pobune, te da to predstavlja dodatni problem za predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Znamo da će Putin narednih nedjelja i mjeseci imati mnogo više odgovora", rekao je Blinken.

Upitan da li su SAD bile spremne za Putinov potencijalni pad s vlasti i da li postoji zabrinutost za bezbjednost nuklearnog naoružanja, Blinken je rekao da se uvijek pripremaju "za svaku nepredviđenu situaciju".

"Nismo vidjeli nikakvu promjenu u nuklearnom položaju Rusije. Nije bilo nikakvih promjena ni kod nas. Ali to je nešto što ćemo posmatrati veoma, veoma pažljivo", dodao je.

Blinken je odbio da prokomentariše da li postoje obavještajna saznanja da li je Putin u Moskvi i odbio je da navede detalje o diplomatskim angažmanima između Vašingtona i Moskve posljednjih nekoliko dana.

"Imali smo određeni angažman sa Rusima tokom vikenda kako bismo bili sigurni da razumiju svoju odgovornost kada je u pitanju bezbjednost našeg osoblja u Rusiji", rekao je on.

Bonus video: