Rusija kaže da Kina podržava njene napore da stabilizuje zemlju nakon pobune Vagnera

"Kineska strana je izrazila podršku naporima rukovodstva Ruske Federacije da stabilizuje situaciju u zemlji u vezi sa događajima od 24. juna i potvrdila svoj interes za jačanje jedinstva i dalji prosperitet Rusije", navodi se u ruskom saopštenju

4621 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je danas saopštila da Kina podržava napore predsjednika Vladimira Putina da stabilizuje zemlju nakon što je paravojna grupa Vagner prekinula pobunu protiv Kremlja.

To je saopšteno tokom nenajavljenog putovanja zamenika ruskog ministra inostranih poslova Andreja Rudenka u Peking.

"Kineska strana je izrazila podršku naporima rukovodstva Ruske Federacije da stabilizuje situaciju u zemlji u vezi sa događajima od 24. juna i potvrdila svoj interes za jačanje jedinstva i dalji prosperitet Rusije", navodi se u ruskom saopštenju.

Rudenko se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Đin Gangom kako bi razgovarali o "međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova na svojoj veb stranici.

Nije najasnije da li je Rudenkova posjeta Kini povezana sa pobunom. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno danas da je ustanak "unutrašnja stvar Rusije".

Tokom boravka u Pekingu, Rudenko je takođe razgovarao sa kineskim zamjenikom ministra inostranih poslova Ma Džaosuom.

Iako kratkog daha, analitičari kažu da je pobuna Vagner grupe razotkrila dalje slabosti Putina, čiji je imidž moćnog lidera već ozbiljno narušen ratom u Ukrajini, koji se odužio na 16 mjeseci i odnio ogroman broj života ruskih vojnika.

Bonus video: