Sjevernokorejsko oružje promijeniće pravila igre u međunarodnim odnosima

NORSAR, norveška agencija za praćenje zemljotresa, procijenila je jačinu bombe na 120 kilotona, mnogo više od 15 kilotona koliko su otprilike bile jake bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata
7 komentar(a)
Kim Džong Un projektil, Foto: Reuters
Kim Džong Un projektil, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2017. 14:37h

Testiravši, kako tvrdi, hidrogensku bombu, Sjeverna Koreja je napravila velik korak prema ostvarenju svog cilja - razvoja projektila sa nuklearnom bojevom glavom koja može dostići do Sjedinjene Američkih Država, kazali su stručnjaci.

Ocjenjuju da vi novo sjevernokorejsko oružje moglo da promijeni pravila igre u međunarodnim odnosima.

Sjeverna Koreja je izvela u nedjelju šesti, i do sada najsnažniji nuklearni eksperiment, za koji tvrdi da je bila uspješna detonacija hidrogenske bombe.

Svih šest ekperimenata Sjeverne Koreje, uključujući posljednji u nedjelju, izvedeni su na podzemnim poligonima u Pungie-riju, duboko u planinskom području, što je teško potvrditi iz nezavisnih izvora.

Ali stručnjaci koji su proučavali potres izazvan eksplozijom, magnitude 6,3 stepeni po Američkoj geološkoj službi, kazali su da postoji dovoljno snažnih dokaza koji sugerišu da je Sjeverna Koreja ili razvila hidrogensku bombu ili je jako blizu tome, prenosi Večernji.hr.

Detonacija je bila deset puta snažnija od petog eksperimenta prije godinu dana, kazali su južnokorejski i japanski zvaničnici.

NORSAR, norveška agencija za praćenje zemljotresa, procijenila je jačinu bombe na 120 kilotona, mnogo više od 15 kilotona koliko su otprilike bile jake bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata.

"Ta jačina odgovara nivou za koji se može reći da je test hidrogenske bombe", rekao je Kune J. Suh, profesor nuklearne tehnologije na Nacionalnom univerzitetu u Seulu.

"Sjeverna Koreja je zaista dokazala da je nuklearna sila", rekao je on.

Suh je dodao da bi se sa tim mogla promijeniti pravila igre u međunarodnim odnosima.

"To je ne samo promjena pravila igre, to je kraj igre", rekao je Suh.

Sjeverna Koreja tvrdi da njeni interkontinentalni projektili, testirani dva puta u julu, mogu dostići do kopnenog dijela SAD-a.

Stručnjaci smatraju da je taj potencijalni domet postignut samo zato jer se na projektilu nalazio teret lakši od bilo kakve nuklearne bojeve glave koju trenutno može da proizvede.

Sjeverna Koreja tek treba da dokaže da bojeva glava koju postavi na projektil dugog dometa može da preživi povratak u atmosferu nakon interkontinentalnog leta.

Razvoj hidrogenske bombe bio bi ključan za proizvodnju lakše bojeve glave jer bi omogućila daleko veću snagu u odnosu na veličinu i težinu.

Bonus video: