Vlada Izraela odobrila izgradnju još hiljada domova za jevrejske naseljenike

Odluka o izgradnji donijeta je uprkos rastućim američkim kritikama izraelske politike naseljavanja okupiranih teritorija

3910 pregleda 4 komentar(a)
Jevrejsko naselje Kedar na Zapadnoj obali, Foto: Reuters
Jevrejsko naselje Kedar na Zapadnoj obali, Foto: Reuters

Ultradesna Vlada Izraela odobrila je danas planove za izgradnju hiljada novih domova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, a agencija AP ukazuje da to prijeti da pogorša sve napetije odnose Izraela sa SAD.

Odluka o izgradnji donijeta je uprkos rastućim američkim kritikama izraelske politike naseljavanja okupiranih teritorija.

Ona takođe utiče na porast napetosti u odnosima sa Palestincima u vrijeme pojačanog nasilja na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji su objavili da je Odbor za planiranje Ministarstva odbrane, koji nadgleda izgradnju naselja, odobrio igradnju više od 5.000 domova za naseljenike.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju da je širenje jevrejskih naselja nelegalno i da je prepreka za mir.

Više od 700.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, a Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze.

U Vladi Izraela koja je položila zakletvu krajem decembra prošle godine, dominiraju religiozni i političari ultranacionalsti bliski pokretu jevrejskih naseljenika.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena oštro kritikuje izraelsku politiku naseljavanja okupiranih teritorija i više puta je pozvala da se izgradnja zaustavi.

Uprkos tim kritikama SAD nisu preduzele značajniju akciju protiv svog bliskog saveznika.

Bonus video: