Predsjednik Kolumbije uručio medalje spasiocima nestale djece

Djeca, uzrasta od 1 do 13 godina, preživjela su nesreću 1. maja u kojoj su poginule njihova majka i još dvije odrasle osobe i pronađena su ranije ovog mjeseca

2357 pregleda 0 komentar(a)
Sa ceremonije dodjele medalja u Bogoti, Foto: Reuters
Sa ceremonije dodjele medalja u Bogoti, Foto: Reuters

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro uručio je u ponedeljak 86 medalja domorodačkim i vojnim spasiocima koji su radili na pronalaženju četvoro djece koja su preživjela avionsku nesreću u Amazoniji i živjela više od pet nedelja u džungli, prenosi Rojters.

Djeca, uzrasta od 1 do 13 godina, preživjela su nesreću 1. maja u kojoj su poginule njihova majka i još dvije odrasle osobe i pronađena su ranije ovog mjeseca.

Poznavanje džungle autohtone djece, kao i hrabrost najstarije sestre su im spasile žiovt, navode zvaničnici.

„Sada nema rasprave o tome da li je važnija zapadna ili tradicionalna mudrost“, rekao je Petro o spasilačkim naporima. „Zajedno su vratili djecu."

Braća i sestre ostaju u bolnici, ali vlada je saopštila da se oporavljaju na zadovoljavajući način. Jedan vojni pas za spasavanje, Vilson, nestao je tokom operacije.

Iako su napori da se on pronađe nastavljeni nakon što su djeca pronađena, njegovo spasavanje je malo vjerovatno, rekao je vojni zvaničnik lokalnim medijima.

Vilson je bio dobitnik jedne od medalja.

Bonus video: