Međunarodni krivični sud odobrio ponovno otvaranje istrage protiv bezbjednosnih snaga Venecuele

Prethodno je sud aprila prošle godine prekinuo istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti uključujući upotrebu prekomjerne sile i mučenja, jer je Venecuela zatražila da preuzme slučaj

5642 pregleda 1 komentar(a)
Maduro, Foto: REUTERS
Maduro, Foto: REUTERS

Međunarodni krivični sud odobrio je danas da međunarodni tužioci nastave istragu navodnih zločina bezbjednosnih snaga predsjednika Nikolasa Madura u Venecueli, pošto je istraga u toj zemlji nije uspjela.

Prethodno je sud aprila prošle godine prekinuo istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti uključujući upotrebu prekomjerne sile i mučenja, jer je Venecuela zatražila da preuzme slučaj.

Sedam meseci kasnije tužilac Karim Kan tražio je da se ponovo otvori istraga rekavši da su napori Venecuele ka ostvarivanju pravde "i dalje nedovoljni po obimu ili još nisu imali nikakav konkretan uticaj na potencijalno relevantne postupke".

Sudije su se složile i sud je danas saopštio da postupci u Venecueli "ne odražavaju u dovoljnoj mjeri obim" nameravane istrage, uključujući i to što se nisu usredsredili na počinioce iznad od niskog nivoa.

Hjuman rajts Voč je pozdravio današnju odluku. Predstavnica te organizacije za Ameriku Huanita Goebertus je rekla da su "današnjom odlukom sudije MKS-a utrle jedini mogući put ka pravdi za žrtve zlostavljanja od strane vlade Nikolasa Madura".

Prije tri nedelje Kan je posjetio Venecuelu i potpisao memorandum sa Madurom da se otvori kancelarija tužilaca MKS.

Slučaj su sudu 2018. godine iznijele članice MKS Argentina, Kanada, Kolumbija, Čile, Paragvaj i Peru, koje su tražile istragu o navodnim zločinima u Venecueli od početka 2014. godine, godinu dana pošto je Maduro preuzeo dužnost.

Kanova prethodnica, Fatu Bensuda, sprovela je preliminarnu istragu i 2020. rekla da je našla razuman osnov da zaključi da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u Venecueli, sigurno od aprila 2017. godine. Bensudina istraga se uglavnom fokusirala na navode o prekomjernoj sili i proizvoljnom pritvaranju i mučenju koje su snage bezbjednosti primjenjivale tokom gušenja antivladinih protesta 2017. godine.

Bonus video: