Novi izvještaj o napadu na Kapitol: FBI i Sekretarijat ignorisali ogromnu količinu obavještajnih informacija

Predsjedavajući odbora, senator iz Mičigena Geri Piters, rekao je da je problem uglavnom bio u tome što se prijetnje od upada u Kapitol nisu smatrale kredibilnim

2560 pregleda 2 komentar(a)
Detalj tokom napada na Kapitol, Foto: Reuters
Detalj tokom napada na Kapitol, Foto: Reuters

Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost umanjivali su značaj ili ignorisali "ogromnu količinu obavještajnih informacija" uoči napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, naveo je predsjedavajući senatskog odbora koji je u utorak objavio novi izvještaj o obavještajnim propustima uoči nemira, prenosi Glas Amerike.

U izvještaju se iznose detalji o tome kako vladine službe nisu prepoznale niti upozorile na mogućnost nasilja dok su neke pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa otvoreno planirale opsadu u porukama i na onlajn forumima.

Među mnoštvom obavještanih podataka koji su ignorisani je i informacija dostavljena FBI-u u decembru 2020. godine da pripadnici ekstremno desničarske grupe "Ponosni momci" planiraju da budu u Vašingtonu tokom formalne potvrde pobjede Džozefa Bajdena i da "planiraju da bukvalno ubijaju ljude", navodi se u izvještaju.

Senatski Odbor za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove naveo je da su agencije takođe bile upoznate sa mnogim porukama na društvenim mrežama u kojima se najavljuje nasilje. U nekima su Trampove pristalice pozivane da "dođu naoružane" i upadnu u kompleks američkog Kongersa, ubiju njegove članove ili "zapale zgradu".​

Predsjedavajući odbora, senator iz Mičigena Geri Piters, rekao je da je problem uglavnom bio u tome što se prijetnje od upada u Kapitol nisu smatrale kredibilnim.

U izvještaju većine u odboru navodi se da obavještajna zajednica nije u potpunosti uspjela da pažnju preusmjeri na prijetnje od domaćeg, a ne međunarodnog terorizma. Obavještajni lideri nisu oglasili uzbunu "dijelom zato što nisu mogli da zamisle da bi izgrednici mogli da upadnu u zgradu Kapitola".

Piters je istakao da nema lakog objašnjena razloga zašto je odbačena, kako je ocijenio, "ogromna količina obavještajnih podataka".

Obavještajni propusti uoči 6. januara su već istraženi u nekoliko drugih izvještaja, uključujući i dvostranačkom, senatskom iz 2021. godine, zatim u izvještaju specijalnog odbora Predstavničkog doma koji se bavio napadom i u nekoliko odvojenih internih procjena policije Kapitola i drugih vladinih službi.

Najnoviji izvještaj je prvi u Kongresu koji je bio isključivo usredsređen na poteze FBI-a i Kancelarije za obavještajne podatke i analizu pri Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost.

Poslije napada, odbor je ispitivao zvaničnike u obje agencije koji su se "stalno međusobno optuživali", rekao je Piters i dodao da bi "svi trebalo da odgovaraju zato što su svi krivi za propuste".

U izvještaju se iznose detalji o obavještanim podacima koje su agencije primile uoči napada. Ističe se da nije bilo propusta u dobijanju dokaza "već u kompletnoj i tačnoj procjeni ozbiljnosti prijetnje iznesene u obavještajnim podacima, i u formalnom izdavanju smjernica partnerima u organima za sprovođenje zakona".

Tramp je lažno tvrdio da je pobijedio na izborima 2020. godine i pokušao je da poništi izborni poraz, a pristalicama je 6. januara, 2021. godine u govoru ispred Bijele kuće poručio da se "pakleno bore". Hiljade su zatim upale u Kongres, napale policajce i izazvale štetu od više od dvije milijarde 700 miliona dolara.

Lomili su prozore i vrata, dok su se članovi Kongresa krili. Izgrednici su privremeno zaustavili potvrdu Bajdenove pobjede. Čak i za vrijeme napada, FBI i sekretarijat su umanjivali prijetnju. Dok je policija Kapitola pokušavala da izbaci izgrednike, Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost je i dalje "pkušavao da procijeni kredibilnost prijetnji po Kapitol i da podijeli svoja obavještajna saznanja", navodi se u novom izvještaju.

Dok su se Trampove pristalice okupljale ispred Bijele kuće i Kapitola, noseći "šljemove i vojne ruksake, i radio opremu", FBI je tvrdio da ne postoje kredibilne prijetnje. Zbog izostanka upozorenja policija nije mogla da se adekvatno pripremi, a oko Kapitola nije postojala učvršćena ograda kao što je to slučaj tokom govora o stanju nacije.

U izvještaju se navodi da su agencije primile i odbacile desetine informacija o nasilju, zbog izostanka koordinacije, birokratskih odlaganja ili oklijevanja onih koji su prikupljali obavještajne podatke.

Uoči napada, bivši zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe je FBI-u poslao poruke na internetu pripadnika ekstremističke grupe Čuvari zakletve o tome da su "meci jedini put".

Društvena mreža Parler, omiljena među Trampovim pristalicama, takođe je FBI-u poslala nekoliko objava za koje je smatrala da su uznemirujući , navodeći da strahuje šta bi moglo da se dogodi 6. januara.

Uprkos svemu tome, agencija je više puta isticala da ne postoje kredibilne prijetnje, navodi se u izvještaju.

"Naša zemlja i dalje se suočava sa posljedicama 6. januara, ali je jasno da je potrebno preispitati vladino prikupljanje obavještajnih podataka, analizu i proces njihovog dijeljenja", ističe se u novom izvještaju.

Portparol Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost rekao je da su uvedene mnoge promjene u poslednje dvije i po godine i da je "ojačana obavještajna analiza, podjela informacija i pripravnost da bi se spriječilo nasilje i zajednice bile bezbjedne".

FBI je u odvojenom odgovoru naveo da se od napada više pažnje posvećuje "brzom dijeljenju informacija".

"FBI je odlučan da se agresivno bori protiv opasnosti od svih domaćih nasilnih ekstremista, bez obzira na njihovu motivaciju", navodi se u saopštenju.

"Važno je da prepoznamo propuste da bi osigurali da se ne ponove", rekao je senator Piters.

Bonus video: