Nova procjena: U SAD možda ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći tokom pandemije koronavirusa

Brojke koje je objavio generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća mnogo su veće od prethodnih projekcija kancelarije

15310 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 200 milijardi dolara je možda ukradeno iz dvije velike inicijative za pomoći malim preduzećima tokom pandemija koronavirusa, nova je procjena američkog nadzornog organa.

Brojke koje je danas objavio generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća mnogo su veće od prethodnih projekcija kancelarije.

Iz administracije naglašavaju koliko su programi zaštite plata i zajma u slučaju ekonomskih povreda izazvanih koronavirusom bili ranjivi na prevarante, posebno u ranim fazama pandemije.

U izvještaju generalnog inspektora navodi se da je "najmanje 17 odsto svih sredstava za COVID-EIDL i JPP isplaćeno potencijalno lažnim akterima".

Procjena prevare za program zajma u slučaju ekonomskih povreda u slučaju COVID-19 je više od 136 milijardi dolara, što predstavlja 33 odsto ukupnog novca potrošenog na taj program, navodi se u izvještaju.

U komentarima priloženim izvještaju, visoki zvaničnik SBA osporio je nove brojke.

Vršilac dužnosti saradnika administratora SBA za pristup kapitalu Bejli DeVris rekao je da pristup generalnog inspektora "sadrži ozbiljne nedostatke".

On navodi da zbog toga generalni inspektor značajno precjenjuje prevaru i nenamjerno obmanjuje javnost da vjeruje da posao koji je urađen imao značajan uticaj na zaštitu od prevare.

Asošijeted pres je 13. juna izvijestio da su prevaranti potencijalno ukrali oko 280 milijardi dolara hitne pomoći dok je još 123 milijarde dolara potrošeno pogrešno.

Najveći dio potencijalnih gubitaka je iz dva programa SBA, a drugi iz obezbijeđenih beneficija za nezaposlene radnike koji su iznenada ostali bez posla usljed ekonomskih preokreta izazvanih pandemijom.

Generalni inspektor SBA, Hanibal Ver saopštio je danas da izvještaj koristi istražne slučajeve, prethodno izvještavanje (generalnog inspektora) i najsavremeniju analizu podataka kako bi se identifikovale višestruke šeme prevare.

Portparol SBA saopštio je danas da je "od vitalnog značaja da se razjasni da se 86 odsto vjerovatnih prevara u programima JPP i COVID-EIDL dogodilo u prvih devet mjeseci tih programa.

Bonus video: