Obalska straža SAD: "Pretpostavljeni" ljudski ostaci pronađeni u olupini podmornice Titan

Podmornica Titan otkrivena je u komadima na morskom dnu nekih 488 metara od pramca Titanika

19134 pregleda 6 komentar(a)
Pronađeni ostaci podmornice Titan, Foto: Reuters
Pronađeni ostaci podmornice Titan, Foto: Reuters

"Pretpostavljeni" ljudski ostaci pronađeni su u olupini podmornice Titan koja je eksplodirala tokom putovanja do olupine broda "Titanik" ranije ovog mjeseca, saopštila je večeras američka obalska straža.

U srijedu je brod pod kanadskom zastavom donio na obalu ostatke podmornice Titan koja je eksplodirala dok je bila na putovanju do olupine broda "Titanik".

U nesreći je poginulo svih pet ljudi koji su bili u podmornici - izvršni direktor kompanije Oušen gejt Stokton Raš, britanski milijarder Hamiš Harding, biznismen rođen u Pakistanu Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman i francuski okeanograf Pol-Anri Naržole.

Na snimku Kanadske radiodifuzne korporacije i objavljenim fotografijama po izvlačenju Titana, vidi se nešto što izgleda kao nos podmornice i drugi razbijeni fragmenti umotani u bijelu ceradu koje je dizalica povukla sa broda Horizon Arctic u luci Sent Džon u Njufaundlendu jutros.

Kanadske i američke vlasti su prošle sedmice najavile istrage o incidentu, što je pokrenulo pitanja o neregulisanoj prirodi takvih ekspedicija.

Podmornica Titan otkrivena je u komadima na morskom dnu nekih 488 metara od pramca Titanika, čime je okončana petodnevna potraga.

Podmornica kojom upravlja kompanija Oušngejt nestala je 18. juna kod obale Njufaundlenda.

Bonus video: