Peking upozorava Pjongjang, Moskva za dijalog

Prvog dana samita lidera BRIKS-a, lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izrazili su u deklaraciji "duboku zabrinutost zbog tenzija i dugotrajnog nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu"
52 pregleda 0 komentar(a)
Briks, Foto: Reuters
Briks, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2017. 11:56h

Rusija se danas založila za dijalog o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, kritikujući Sjedinjene Američke Države da govore "jezikom sankcija".

"Mogli bismo da utičemo na Sjevernu Koreju ako bismo ponudili realne predloge za dijalog", rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov novinarima na marginama samita zemalja grupe BRIKS u Kini.

On je rekao da puno zavisi od američkih kolega koji su, na nesreću, često spremni na jezik sankcija.

Rjabkov je pokušao i da minimizira obim sjevernokorejske nuklearne "prijetnje". "Nepremostive su razlike između nas i američke strane i američkih saveznika u sjeveroistočnoj Aziji po pitanju napretka Sjeverne Koreje u oblasti nuklearnog naoružanja", rekao je Rjabkov, upozorivši i na opasnost od "nepromišljenih reakcija".

"Posljednja proba bila je znatno snažnija od prethodnih, ali to sve nije dovoljno da bi se tvrdilo da se pojavila prava nuklearna prijetnja, u svakom slučaju za nas nije dovoljno", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije.

BRIKS usvojio deklaraciju

Zemlje grupe BRIKS usvojili su danas deklaraciju u kojoj su snažno osudili šestu nuklearnu probu Sjeverne Koreje i istakli da će se zajednički boriti protiv svih oblika terorizma.

Prvog dana samita lidera BRIKS-a u kineskom gradu Sjamenu, lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izrazili su u deklaraciji "duboku zabrinutost zbog tenzija i dugotrajnog nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu".

"Ističemo da problem treba da bude riješen mirnim sredstvima i direktnim dijalogom svih uključenih strana", navedeno je u deklaraciji.

Zemlje BRIKS-a su se dogovorile i da pojačaju saradnju u borbi protiv terorističkih grupa, uključujući mrežu Hakani u Avganistanu, pakistansku ekstremističku grupu Laškar-e-Taiba i Islamski pokret Istočnog Turkestana, koji Peking optužuje za podsticanje nereda u sjeveroistočnoj oblasti Sinkjang.

U deklaraciji se navodi da zemlje treba da se ujedine u borbi protiv tih grupa u skladu s principima međunarodnog prava, uz isticanje važnosti nemiješanja u suverene poslove pojedinačnih država.

Peking upozorava: Ne nastavljajte sa planovima za novu probu

Kina je upozorila danas Sjevernu Koreju da ne nastavi sa navodnim planovima za novu probu balističke rakete, uz ocjenu da bi takva odluka doprinijela porastu tenzija.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang rekao je novinarima u Pekingu da Sjevernoj Koreji "mora biti vrlo jasno" da rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju takve aktivnosti.

Kina je danas uložila zvanični protest Sjevernoj Koreji poslije šeste nuklearne probe koju je ta zemlja izvela uspješnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

Bonus video: