Let do ivice svemira za 450.000 dolara, 'Virdžin Galaktik' uspješno izveo prvi komercijalni let u svemir

Na najvećoj visini, posada je iskusila nekoliko minuta bestežinskog stanja sa ugašenim motorom prije nego što je letjelica prešla u režim ponovnog ulaska u orbitu i vratila nazad na pistu blizu El Pasa

17677 pregleda 68 reakcija 13 komentar(a)
Virdžin Galaktik izveo prvi komercijalni let u svemir, Foto: REUTERS
Virdžin Galaktik izveo prvi komercijalni let u svemir, Foto: REUTERS

Sir Ričard Brenson je zvanično ušao u trku milijardera u svemirskom turizmu ovog četvrtka kada je njegov raketni avion Virdžin galaktik (Virgin Galactic), Unity, poletio sa piste u Novom Meksiku i dostigao visinu od 15.000 metara.

Dva pukovnika italijanskog vazduhoplovstva i vazduhoplovni inženjer iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije pridružili su se instruktoru Virdžin Galaktike i dvojici pilota aviona u 90-minutnom podortabilnom letu, piše N1.

Na najvećoj visini, posada je iskusila nekoliko minuta bestežinskog stanja sa ugašenim motorom prije nego što je letjelica prešla u režim ponovnog ulaska u orbitu i vratila nazad na pistu blizu El Pasa.

Let predstavlja odlučujući trenutak za Virdžin Galaktik kompaniju u ovom poduhvatu svemirskog turizma na kom Brenson radi od 2004. godine.

Brensonova kompanija je prodala oko 800 karata za ova putovanja po vrtoglavoj cijeni – do 450.000 dolara po sjedištu. Кompanija planira da na kraju izgradi dovoljno veliku flotu kojom će moći da ostvari 400 letova godišnje.

Virdžin je najnovija kompanija koju je osnovao milijarder, a koja se pridružila trci svemirskog turizma, zajedno sa Blue Origin Džefa Bezosa i SpacX Ilona Maska.

Potencijalno opasno putovanje dolazi samo nekoliko dana nakon gubitka podmornice Titan, koja je trebalo da odvede bogate putnike u razgledanje olupine Titanika na dnu okeana. Ova ekstremna putovanja dio su rastućeg trenda milijardera da troše ogromne sume na nesvakidašnje ekspedicije.

Let je takođe uslijedio dvije godine nakon što se sam Brenson uputio u svemir u sopstvenom svemirskom brodu, u svojoj najusmelijoj avanturi do sada, i preduhitrio drugog milijardera Džefa Bezosa u sličnom poduhvatu.

Brenson i petoro članova posade njegove kompanije za svemirski turizam Virdžin Galaktik, dostigli su visinu od oko 88 kilometara iznad pustinje Nju Meksika – dovoljno da iskuse tri do četiri minuta bestežinskog stanja a onda se bezbjedno vratili kući i sletjeli na pistu.

Bonus video: