Bajden: Ovo nije normalni sud

Predsjednik SAD kritikovao odluku ukidanju pozitivne rasne diskriminacije prilikom upisa na fakultete

14059 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pozvao je juče visoke obrazovne institucije da uzmu u obzir izazove sa kojima se suočavaju prijavljeni - uključujući i rasnu diskriminaciju - tokom prijemnog procesa nakon što je američki Vrhovni sud juče ukinuo afirmativnu akciju tvrdeći da rasa ne može biti faktor prilikom upisa.

Sud je ukinuo programe zasnovane na pozitivnoj diskriminaciji prilikom upisa na Harvard univerzitet i Univerzitet Sjeverne Karoline, koji su korišteni kako bi se povećao broj studenata crnaca ili latinoameričkog porijekla i drugih grupa koje su manje zastupljene na fakultetima.

“Sud je praktično okončao afirmativnu akciju, i ja se snažno protivim odluci suda”, kazao je Bajden. “Ne možemo dozvoliti da ova odluka bude posljednja riječ”, dodao je on.

Jučerašnja odluka američkog Vrhovnog suda o afirmativnoj akciji najnovija je u nizu onih koje prema mišljenju aktivista predstavljaju korak unazad za teme koje su nekada smatrane riješenim, poput prava na abortus.

Na pitanje novinara da li je Vrhovni sud zapravo odmetnuti sud, Bajden je, nakon kraće pauze, odgovorio, “Ovo nije normalan sud”.

Bajden je kazao da je on dao smjernice Odsjeku za obrazovanje kako bi analizirao prakse koje će pomoći u izgradnji inkluzivnijih i raznovrsnijih studentskih tijela.

Prema novom standardu koji je predložio Bajden, kandidati bi prvo morali da se kvalifikuju prema akademskim standardima koledža, ali bi onda službenici za prijem uzeli u obzir druge kriterijume kao što su finansijska sredstva, životne situacije i da li se podnosilac zahtjeva suočava sa rasnom diskriminacijom ili ne.

Bonus video: