Lavrov: Iran će se pridružiti Šangajskoj organizaciji za saradnju gdje su Kina i Rusija

Iran sada vrlo aktivno radi da smanji svoju međunarodnu izolaciju i vezuje se više za Kinu i Rusiju, miri se sa svojim arapskim kolegama ali takođe smanjuje tenzije sa zapadnim zemljama

3210 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters

Iran će se iduće nedjelje pridružiti Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), regionalnom savezu koji okuplja Kinu i Rusiju, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Na narednom sastanku Komiteta šefova država SCO, koji se održava 4. jula biće ozvaničeno puno pristupanje Kine", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

Na tom sastanku će takođe biti potpisan memorandum o "obavezama" Bjelorusije, saveznice Moskve koja će takođe pokrenuti proceduru za ulazak u punopravno članstvo te organizacije, rekao je Lavrov.

Šangajska organizacija za saradnju formirana je u junu 2001. godine i trenutno okuplja osam zemalja: Rusija, Kina, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Uzbekistan, Indija i Pakistan.

Iran sada vrlo aktivno radi da smanji svoju međunarodnu izolaciju i vezuje se više za Kinu i Rusiju, miri se sa svojim arapskim kolegama ali takođe smanjuje tenzije sa zapadnim zemljama.

Pored SCO Teheran takođe hoće što prije da uđe u još jednu organizaciju u kojoj nema zapadnih članova, u Briks, koji okuplja Južnu Afriku, Brazil, Kinu, Indiju i Rusiju.

Indija je posmatrač SCO od 2005. godine a odobren joj je prijem na samitu organizacije 2021. u Dušanbeu, u Tadžikistanu.

Bonus video: