Američki regulator planira kazne za lažne recenzije na internetu

Ako se odobri predložen propis poslije 60-odnevnog perioda određen za javnu diskusiju, prekršioci bi mogli da budu suočeni s visokim kaznama

2011 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američko federalno regulatorno tijelo razmatra suzbijanje lažnih recenzija i drugih obmanjućih postupaka na internetu.

Federalna trgovinska komisija predložila je danas novi propis kojim bi bilo zabranjeno plaćanje recenzija, suzbijanje iskrenih recenzija, prodaja lažnog zastupanja preko društvenih medija i sličnih aktivnosti.

Kompanijama bi takođe bilo zabranjeno da drže vebsajtove koje kompanija kontroliše a tvrde da su nezavisni, i pribjegavanje drugim obmanjujućim postupcima kao što je takozvano "otimanje recenzija" kada se recenzija za jedan proizvod pojavljuje kao da je napisana za neki sasvim drugi.

Ako se odobri predložen propis poslije 60-odnevnog perioda određen za javnu diskusiju, prekršioci bi mogli da budu suočeni s visokim kaznama.

"Naše predloženo pravilo za lažne recenzije pokazuje da koristimo sva dostupna sredstva da suzbijemo lažno reklamiranje u digitalnoj eri", rekao je Samuel Levin, direktor kancelarije za zaštitu potrošača u okviru Federalne trgovinske komisije.

On je rekao da će novi propis pokrenuti kazne za prekršioce i da bi trebalo da pomogne da se obezbijede ravnopravni uslovi za poštene kompanije.

FTC je navela da lažne recenzije i druge oblike obmanjujećeg postupanja već smatra nezakonotim, ali da bi nova zabrana doprinijela većem sprečavanju takvih praksi, omogućila kazne i pomogla da žrtve dobiju finansijsku nadoknadu.

Procjene o udjelu lažnih recenzija idu od četiri odsto do više od 30 odsto, naveli su istraživači s Univerziteta Južne Kalifornije.

Pored ranijih pokušaja FTC-ija da se obračuna s lažnim recenzijama, koji uključuju višemilonske pogodbe s onlajn prodavnicama na malo, sve više kompanija sada kaže da se ozbiljno bore priotiv obmanjivih onlajn praksi.

U julu prošle godine Amazon je pokrenuo tužbu protiv administratora više od 10.000 Fejsbuk grupa koje je optužio da koordinišu lažne recenzije u zamjenu za novac ili besplatne proizvode. Ta kompanija je u utorak saopštila da je podnijela dodatne tužbe protiv prevaranata koji pokušavaju da obmane potrošače Amazona i nanesu štetu partnerima koji prodaju preko Amazona, tako što obezbjeđuju lažne recenzije.

Bonus video: