Psihodelična terapija: Magične gljive i MDMA legalizovane u Australiji

Iako će početni pristup ljekovima biti ograničen i skup, mnogi stručnjaci i pacijenti to pozdravljaju kao značajan trenutak

8769 pregleda 46 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ranije ove godine, istraživači su iznenadili javnost kada je australijski tradicionalno konzervativan regulator za ljekove odobrio upotrebu psihodelika kao pomoć u terapijskim sesijama.

Odlučeno je da se psilocibin, koji se nalazi u magičnim pečurkama, koristiti za depresiju koja se pokazala kao teška za liječenje, piše BBC.

Tim se, takođe, omogućava korišćenje supstance MDMA, poznate kao ekstazi u obliku tableta, za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Promjene stupaju na snagu u subotu, čineći Australiju prvom zemljom koja je klasifikovala psihodelike kao ljekove na nacionalnom nivou. Iako će početni pristup ljekovima biti ograničen i skup, mnogi stručnjaci i pacijenti to pozdravljaju kao značajan trenutak.

Međutim, velike zdravstvene organizacije pozivaju na oprez.

Uprava za terapeutske proizvode (TGA) je još u februaru označila uključivanje psihodelika na njihovu listu odobrenih lijekova, prenosi N1.

Čak su i naučnici koji rade na čelu neuromedicine bili šokirani ovim pionirskim potezom.

"Odluka TGA mnoge je iznenadila", kaže profesor Chris Langmead, zamjenik direktora Centra za otkrivanje neuromedicina na Monash institutu za farmaceutske nauke.

"Međutim, sviđalo se to sektoru ili ne, Australija je sada na čelu istraživanja u ovoj oblasti na globalnom nivou i moramo iskoristiti priliku. Uprkos velikoj rasprostranjenosti mentalnih bolesti koje je teško liječiti u cijeloj zajednici, u posljednjih 50 godina pojavilo se vrlo malo napretka u novim sigurnim i efikasnim tretmanima – to jednostavno nije dovoljno dobro", rekao je profesor Langmead.

On se nada da će odluka TGA utrti put za razvoj novih sigurnih, efikasnih i široko dostupnih lijekova koji će značajno poboljšati živote onih koji žive sa mentalnim bolestima.

Mnogi su pozdravili ovu vijest, ali neki stručnjaci su zabrinuti da bi se uvođenje moglo suočiti sa preprekama, posebno sa previsokim troškovima za pacijente od oko 10.000 dolara za liječenje.

"Postoji zabrinutost"

Leader piše da je za neke uključivanje TGA došlo prebrzo i bez dovoljno dokaza ili obrazovanja.

"Postoji zabrinutost – da su dokazi i dalje neadekvatni, a prelazak na kliničku službu je preran; da bi nekompetentni ili loše opremljeni kliničari mogli preplaviti prostor; da će liječenje biti nedostupno za većinu; da će formalni nadzor nad obukom, liječenjem i ishodima pacijenata biti minimalan ili loše informisan", rekao je dr Pol Liknaicki, šef kliničke psihodelične laboratorije Univerziteta Monaš.

Bez obzira na to, prilika za pristup ovim revolucionarnim tretmanima bila je nevjerovatna prilika, rekao je dr. Liknaitzky.

"Postoji uzbuđenje zbog napretka politike lijekova… oko mogućnosti da se pacijentima ponudi prikladniji i prilagođeniji tretman bez ograničenja koja nameću klinička ispitivanja i rigidni protokoli", dodao je on.

Liječenje može dovesti do osjećaja empatije i poboljšane veze s drugima, rekao je Musker, koji je također član medicinskog savjetodavnog odbora Goodmind Therapeutics, klinike koja planira ponuditi psihodeličku terapiju. To takođe može promijeniti nivo svijesti osobe, dajući im iskustvo "sličnog strahopoštovanja", rekao je.

U Australiji nisu odobreni nikakvi specifični proizvodi, što znači da će zdravstveni radnici ili ustanove s kojima rade morati uvoziti halucinogene za svoje pacijente.

Bonus video: