Afrički glodari spremni za čišćenje minskih polja Nagorno-Karabaha

Nedavni izvještaj Međunarodne krizne grupe procjenjuje da čak milion mina vrijeba ispod područja Azerbajdžana preotetih od etničkih jermenskih snaga tokom rata 2020. koji je pokrenuo Baku.

11499 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojska pacova je spremna pronjuškati svoj put preko zemlje u Azerbajdžanu radeći, doslovno, za kikiriki dok traže nagazne mine.

Fotografije koje je krajem juna objavio azerbajdžanski fotoreporter Aziz Karimov pokazuju afričke velike vrećaste pacove i njihove voditelje na javnoj prezentaciji dok se pripremaju krenuti u opasne zone u i oko Nagorno-Karabaha.

Nedavni izvještaj Međunarodne krizne grupe procjenjuje da čak milion mina vrijeba ispod područja Azerbajdžana preotetih od etničkih jermenskih snaga tokom rata 2020. koji je pokrenuo Baku.

Minska polja zaustavila su ono što je Baku reklamirao kao "veliki povratak" Azerbajdžanaca raseljenih zbog ranijih borbi s etničkim jermenskim snagama. Nekoliko civila već je ubijeno od mina na tom području.

Lili Šalom je voditeljka komunikacija APOPO-a, belgijske nevladine organizacije koja je obučila i rasporedila pacove za otkrivanje mina. Ona je za RSE rekla da je 12 pacova u maju krenulo na dugo putovanje iz svoje baze u Tanzaniji u Azerbajdžan.

"Pacovi se još uvijek aklimatizuju i treniraju" u Azerbajdžanu, rekla je Šalom, dodajući da bi trebali početi da rade u minskim poljima u julu. Svi raspoređeni pacovi imaju imena, uključujući Adu Lovelace, Amani i Gandhi. Njihovih sedam vodiča dolazi iz Kambodže, Tanzanije i Angole.

Afrički veliki pacovi koje koristi APOPO žive oko osam godina, četiri puta duže od manjih smeđih pacova. Životni vijek afričkih glodara znači da čak i nakon devet mjeseci treninga mogu imati karijere koje traju i do pet godina.

Uz težinu manju od 1,5 kilograma, pacovi su dovoljno lagani da hodaju ravno preko nagaznih mina bez aktiviranja tlačnih upaljača. Male protivpješačke mine poput PFM-1 "leptira" sovjetskog dizajna eksplodiraju pod pritiskom od oko 5 kilograma ili više.

Još jedna prednost pacova je njihova upotreba mirisa za otkrivanje TNT eksploziva. Ljudi koji koriste detektore metala često gube vrijeme iskopavajući limenke ili druge bezopasne metalne predmete i mogu promašiti "minimalne metalne mine".

Radni pacovi mogu pretražiti područje od 200 kvadratnih metara u 20 minuta, mnogo puta brže od ljudskog tima za otkrivanje mina. Pacovi pokazuju mjesto mine grebanjem po tlu gdje hvataju dašak eksploziva. Otkrivanje mine donosi pacovima poslasticu, pire od banana i kikirikija.

Stari pacovi u APOPO timu dobivaju zasluženu mirovinu kada im motivacija počne nestajati. Kraj radnog vijeka pacova dolazi kada, prema riječima jednog trenera, "provode više vremena u dotjerivanju i spavanju" nego u njuškanju mina.

Pacovi imaju neke nedostatke. Radno vrijeme noćnih životinja ograničeno je na rane jutarnje sate prije nego što budu ostavljene da drijemaju tokom dana. Pacovi su ozloglašeni kao invazivna vrsta koja je okrivljena za prvo izbijanje majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama.

Mark Šukuru, član APOPO tima koji je trenutno u Azerbajdžanu, kaže da su mještani bili "vrlo znatiželjni i zaintrigirani pacovima", ali da je mnogima u Azerbajdžanu "teško povjerovati da mogu pronaći nagazne mine sa 100-postotnom preciznošću".

Bonus video: