SAD: Hiljade ljudi na ulicama Los Anđelesa, traže veće plate i beneficije

To je jedan od najvećih štrajkova koji su pogodili američku ugostiteljsku industriju posljednjih godina

6107 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta u Los Anđelesu, Foto: Reuters
Sa protesta u Los Anđelesu, Foto: Reuters

Hiljade hotelskih radnika u Los Anđelesu, drugom najvećem gradu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) po broju stanovnika, stupili su u štrajk tražeći veće plate i beneficije.

Sindikat Unite Here Local 11, koji predstavlja 15 hiljada radnika u više od 60 velikih hotela u Los Anđelesu i okrugu Oranž, proglasio je u nedjelju štrajk i to tokom prazničnog vikenda 4. jula, kad je ljetnja sezona putovanja u južnoj Kaliforniji u punom jeku.

To je jedan od najvećih štrajkova koji su pogodili američku ugostiteljsku industriju posljednjih godina. Ujedno, preklapa se sa štrajkom holivudskih scenarista, koji je u 9. nedjelji i već uzima danak ekonomiji Los Anđelesa i produkciji šoubiza, prenosi B92.

Hotelskim radnicima, uključujući spremačice, perače posuđa, kuvare, konobare, portire i recepcionare, bore se kako bi si priuštili smještaj u gradovima u kojima rade, a mnogi su bili besposleni tokom pandemije dok su profiti industrije skočili, navodi sindikat u svom saopštenju.

"Naše članove je prvo uništila pandemija, a sada pohlepa njihovih šefova", saopštio je potpredsjednik sindikata Kurt Petersen.

S druge strane, pregovarači koji predstavljaju 44 hotela optužili su sindikat za politizovanje i neuspjeh pregovaranja u dobroj vjeri.

“Nekoliko hiljada radnika prestalo je da radi od nedjelje ujutro u desetak hotela, a očekuje se da će taj broj rasti kako štrajk traje”, izjavila je portparolka sindikata Marija Hernandez.

Sindikat je u petak postigao ugovor s najvećim poslodavcem, Westin Bonaventure Hotel & Suites u centru Los Anđelesa, čime je izbjegnut štrajk u tom hotelu, rekao je Hernandez i pozvao pregovaračku grupu hotelske industrije da slijede vođstvo Westina Bonaventure.

Sindikat navodi da njegovi radnici zarađuju 20 do 25 dolara po satu i zahtijeva odmah povećanje od pet USD po satu i dodatnih tri dolara po satu u sledećim godinama ugovora, plus poboljšanu zdravstvenu njegu i penzije.

Pregovarači industrije nude, pak, povećanje plata od 2,5 dolara po satu u prvih 12 mjeseci i 6,25 dolara tokom četiri godine za većinu radnika. Plate domaćica na Beverli Hilsu i u centru Los Anđelesa koje trenutno iznose 25 dolara po satu porasle bi deset odsto naredne godine i na više od 31 dolar do 2027, prema ponudi pregovarača industrije.

Ujedno, sindikat traži stvaranje stambenog fonda za ugostiteljsku radnu snagu, koji bi se prema upravi finasirao novim porezom od sedam odsto na goste koji borave u hotelima u kojima su radnici sindikalno organizovani.

Pritom navodi rezultate ankete koji pokazuju da je 53 odsto hotelskih radnika bilo prisiljeno da se preseli u posljednjih pet godina ili će se preseliti u bliskoj budućnosti zbog skoka ionako visokih troškova stanovanja u tom gradu.

Bonus video: