NATO najavio najveću promjenu vojnih planova od Hladnog rata za odbranu od Rusije

NATO, kao organizacija, ne isporučuje Ukrajini oružje i municiju

7967 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruske oružane snage su u modricama, ali ni slučajno nisu poražene u ratu u Ukrajini, izjavio je danas predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer i najavio najveću promjenu vojnih planova alijanse od Hladnog rata za slučaj da se Moskva usudi da proširi sukob.

"Možda nisu visoki tri metra, ali sigurno nisu visoki pola metra. Dakle, nikada ne treba da potcjenjujemo Ruse i njihovu sposobnost da se oporave", rekao je Bauer novinarima u Briselu.

Očekuje se da lideri članica NATO-a podrže veliku promjenu sistema planiranja alijanse na samitu u glavnom gradu Litvanije Vilnjusu 11. i 12. jula.

NATO, kao organizacija, ne isporučuje Ukrajini oružje i municiju. NATO nastoji da izbjegne da bude uvučen u širi rat sa nuklearno naoružanom Rusijom, dok istovremeno izrazito jača bezbjednost svojih članica u blizini Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Oko 40.000 vojnika je u pripravnosti od Estonije na sjeveru do Rumunije na Crnom moru. Oko 100 aviona NATO-a svakog dana poleti na tom prostoru, a na Baltičkom i Sredozemnom moru djeluje ukupno 27 ratnih brodova.

Cilj novih planova NATO-a je da ima do 300.000 vojnika spremnih da pređu na istočno krilo alijanse u roku od 30 dana. Planovi dijele teritoriju NATO-a na tri zone, na krajnji jsever i Atlantik, na zonu sjeverno od Alpa i na drugu u južnoj Evropi.

Bauer je rekao da se novo planiranje NATO-a zasniva na snazi ruske vojske pre nego što je predsjednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo rat protiv Ukrajine u februaru prošle godine. Zvaničnik NATO-a je kazao da je rat iscrpio rusku kopnenu vojsku, ali ne i njenu mornaricu ili vazduhoplovstvo.

"Ono što generalno vidimo jeste da su Rusi oprezni oko NATO-a. Oni nisu za traženje sukoba sa NATO-om. Mislim da je to znak da su veoma, veoma zauzeti. U kopnenom domenu, mislim da nemaju puno snaga na raspolaganju da bilo šta urade bilo kome drugom", naveo je Bauer.

On je, međutim, izrazio uvjerenje da će se Rusi oporaviti i dodao da će NATO "nastaviti da ih posmatra kao ozbiljnu pretnju".

Bonus video: