Republikanci predložili zakon koji udara na kineske interese u rudarskoj industriji Konga

Kongo je najveći svjetski proizvođač kobalta, minerala koji se koristi za izradu litijumskih baterija za električna vozila, ključnog stuba klimatskih planova predsjednika SAD Džozefa Bajdena

3086 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavničkom domu američkog Kongresa predstavljen je nacrt zakona o zabrani uvoza proizvoda sa ključnim sastojcima za pravljenje baterija u električnim vozilima od minerala koji su iskopani u Kongu u uslovima zlostavljanja, uključujući dječji rad.

Nacrt zakona zapravo je usmjeren protiv interesa Kine, koja u rudarskoj industriji Konga ima ogromne udjele, a za koju sponzor zakona, republikanski kongresmen Čad Smit iz Nju Džersija, kaže da koristi prisilni rad i iskorišćava djecu za iskopavanje kobalta u osiromašenoj, ali resursima bogatoj zemlji u centralnoj Africi.

Kongo je najveći svjetski proizvođač kobalta, minerala koji se koristi za izradu litijumskih baterija za električna vozila, ključnog stuba klimatskih planova predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Kongo je takođe najveći proizvođač bakra u Africi, a tamo je nedavno pronađen litijum, takođe ključna komponenta baterija za električna vozila. Kina kontroliše većinu rudnika kobalta u Kongu, jačajući poziciju Pekinga u globalnom lancu snabdjevanja električnim vozilima i drugim sličnim proizvodima.

Nacrt zakona je predstavljen u atmosferi zategnutih odnosa SAD i Kine. Bajdenova administracija nastoji da ublaži te napetosti, pa ove nedelje u Kinu dolazi američka ministarka finansija Dženet Jelen, a prije toga, u Kini je prošlog meseca dva dana boravio državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Ekstrakcija minerala povezana je s dječjim i izrabljivačkim radom, zlostavljanjem okoline i sigurnosnim rizicima. U izvještaju iz 2016. Amnesti Internešnel okrivio je kineske firme za dječiji rad u rudarstvu kobalta u Kongu i multinacionalne tehnološke kompanije jer nisu uspele da riješe problem negativnih ljudskih prava u svojim lancima nabavke.

Zakonodavstvo SAD-a zabranilo bi uvoz "artikala ili robe koja sadrži metale ili minerale, posebno kobalt i litijum i njihove derivate, iskopane, proizvedene, topljene ili prerađene, u cijelini ili djelimično, dječijim ili prisilnim radom" u Kongu, saopštila je Smitova kancelarija.

Zakon bi takođe zahtevao od predsjednika da identifikuje i nametne sankcije, uključujući zabrane viza i transakcija, stranim akterima koji omogućavaju i iskorištavaju dječiji rad u Kongu.

Bonus video: