Ministarka finansija SAD ide u Kinu u novom pokušaju popravljanja odnosa

Ulozi posjete su visoki budući da od stabilizacije u odnosima dvije najveće svjetske privrede zavisi i globalna ekonomija, posebno u vrijeme neizvjesnosti, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

2627 pregleda 2 komentar(a)
Jelen se susrela kineskim vicepremijerom, Liu Heom, ove godine u Cirihu, Foto: Reuters
Jelen se susrela kineskim vicepremijerom, Liu Heom, ove godine u Cirihu, Foto: Reuters

Američka ministarka finansija Dženet Jelen boraviće u Kini ove nedelje u novom naporu da se poboljšaju odnosi dvije zemlje koji su zbog niza pitanja na najnižem nivou u posljednjih nekoliko decenija.

Ulozi posjete su visoki budući da od stabilizacije u odnosima dvije najveće svjetske privrede zavisi i globalna ekonomija, posebno u vrijeme neizvjesnosti, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Jelen će u Kini provesti četiri dana počevši od četvrtka, 6. jula, dok dvije zemlje pojačavaju napore da stabilizuju svoje turbulentne odnose, ističe Fajnenšel tajms.

Ona ide u Kinu samo nekoliko nedelja pošto je državni sekretar Entoni Blinken posjetio Peking u nadi da će doprinijeti poboljšanju odnosa koji su u najgorem stanju od kada su ove zemlje uspostavile diplomatske odnose 1979.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija je, međutim, upozorio da je malo vjerovatno da će posjeta Jelen donijeti "značajne pomake".

Jelen je u aprilu rekla da Vašington želi zdrave ekonomske odnose s Kinom, ali da će odgovoriti na njene "nepoštene ekonomske prakse", ističući da SAD žele saradnju na globalnim izazovima kao što su smanjivanja duga i klima.

SAD i Kina su u sukobu oko niza pitanja, uključujući vojnu aktivnost Pekinga oko Tajvana i nove zakone protiv špijunaže i protiv sankcija koji komplikuju posao američkim kompanijama u Kini. S druge strane, Peking optužuje SAD da se miješaju u pitanje Tajvana, nad kojim tvrdi da ima suverenitet, kao i da uvode kontrole izvoza s ciljem da se Kini onemogući pristup naprednim čipovima.

Posjeta Jelen biće test mogućnosti Bajdenove administracije da unaprijedi odnose sa Kinom, dok sprovodi ekonomsku strategiju s ciljem da smanji oslanjanje američkih kompanija na kineske fabrike, ukazuje Vašington post, uz ocjenu da će ministarka finansija u Kini morati da "delikatno diplomatski balansira".

Tokom njenog boravka u Pekingu dvije strane bi mogle da se sukobe oko planova administracije da smanji rizik trgovinskih odnosa s Kinom, oslanjajući se umjesto nje na prijateljske zemlje za proizvodnju ključnih materijala, poluprovodnika, farmaceutskih proizvoda i baterija za električna vozila.

Jelen će takođe pokušati da dobije uvid u to kako se novi tim kineskog predsjednika Si Đinpinga nosi sa svim većim ekonomskim izazovima.

Posjeta američke ministarke poklapa se i s povećanom neizvjesnošću u vezi s globalnom ekonomijom, u vrijeme kada posrće kineski postpandemijski ekonomski oporavak, a SAD pokušavaju da izbjegnu recesiju dok obuzdavaju inflaciju, piše Njujork tajms.

Usljed toga, kako ocjenjuje list, posjeta Jelen Kini ima visoke uloge budući da treba da pomogne u stabilizaciji problematičnih odnosa dvije najveće svjetske privrede.

Povećanju napetostima između dvije zemlje je doprinijelo otkriće kineskog špijunskog balona nad SAD ranije ove godine, kao i napori Bajdenove administracije da Kini onemogući pristup određenim osjetljivim tehnologijama.

Dok s kineske strane postoje pritužbe zbog nastojanja Bajdenove administracije da ograniči zavisnost SAD od robe iz Kine, kao i ograničavanja pristupa Kine naprednoj tehnologije, Vašington je nezadovoljan oklijevanjem Pekinga da pregovara o uslovima zajmova siromašnih zemlja i održavanjem bliskih ekonomskih veza s Rusijom uprkos invaziji te zemlje na Ukrajinu.

Kina je takođe izrazila nezadovoljstvo naporima SAD da preusmere lance snabdjevanja iz Kine ka drugim zemljama koje Vašington smatra saveznicima.

Očekuje se da će Jelen izraziti i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava etničkih manjina u Sinđangu.

Dok SAD i Kina ponovo počinju da razgovaraju postavlja se pitanje da li mogu da normalizuju odnose tako da izbjegnu poremećaje globalne ekonomije, piše Volstrit džurnal uz ocjenu da je na ulogu globalni ekonomski poredak.

Tenzije oko trgovine, tehnologije i Tajvana navele su obe zemlje da preispitaju duboke komercijalne i investicione veze koje su decenijama definisale njihove odnose, ukazuje list, dodajući da se Jelen nada da će sačuvati mnoge od tih veza, a kineski zvaničnici žele da zaustave usporavanje svoje privrede pokazujući da ostaju otvoreni za poslovanje sa Zapada.

Ulog razgovora je, kako je upozorio Međunarodni monetarni fond, moguća "fragmentacija" svjetske ekonomije na dva bloka što bi usporilo globalni rast. Ako se odnosi Vašingtona i Pekinga dodatno pogoršaju, američki zvaničnici brinu da bi Kina mogla da prekine pristup ključnoj robi kao što su komponente za električna vozila.

Posjeta Jelen biće novi pokušaj rivala da zaustave silaznu spiralu u odnosima, nakon što se Blinken sastao s kineskim liderom Si Đinpingom u Pekingu u junu. Međutim, ubrzo poslije toga Bajden je rekao da je Si "diktator" što je u odnose dvije zemlje unelo nove turbulencije.

S druge strane, Bajdenova administracija mjesecima priprema mjere s ciljem da se onemoguće neke američke investicije u kineske tehnološke sektore koji se smatraju rizikom za nacionalnu bezbednost SAD. Takođe želi da uvede dodatna ograničenja za izvoz čipova u Kinu kako bi se Pekingu otežalo razvijanje napredne vještačke inteligencije.

Bonus video: